Home » Știri » Tăieri ilegale de pădure: 55.000 de controale, 1.000 de dosare penale

Tăieri ilegale de pădure: 55.000 de controale, 1.000 de dosare penale

Octavian Palade / 02.11.2016, 12:18
Tăieri ilegale de pădure: 55.000 de controale, 1.000 de dosare penale

În ultimele luni au fost descoperite peste 2.500 de infracţiuni privind tăieri ilegale de pădure şi au fost date aproximativ 60.000 de amenzi.

Tăieri ilegale de pădure au continuat să fie sesizate în toată țara. Prim-ministrul Dacian Cioloş a precizat că au fost desfăşurate circa 55.000 de controale care s-au finalizat prin întocmirea a circa 1.000 de dosare penale, relatează news.ro.

De asemenea, au fost decoperite peste 2.500 de infracţiunui, foarte multe pe Codul Silvic, şi s-au dat aproximativ 60.000 de amenzi.

”În vară am spus că intenţionăm să luăm nişte măsuri pentru a ţine sub control tăierile ilegale de masă lemnoasă, după ce primisem mai multe semnale de îngrijorare privind acest proces. (…) Acest control început la mijlocul lui august s-a finalizat la sfârşitul lui septembrie, dar am cerut să fie prelungit şi în luna octombrie. Acum, la sfârşitul lunii octombri,e putem trage câteva concluzii. Au fost desfăşurate circa 55.000 de controale care s-au terminat cu aproape 1.000 de dosare penale. Au fost decoperite peste 2.500 de infracţiunui, foarte multe pe Codul Silvic, şi s-au dat circa 60.000 de amenzi. De asemenea, s-au confiscat circa 50.000 de metri cubi de material lemnos, ceea ce înseamnă de trei ori mai mult decât într-o perioadă normală de controale”, a menționat Dacian Cioloş la începutul şedinţei de Guvern.

Premierul a mai spus că aceste controale intensificate au arătat că într-adevăr sunt probleme care vor trebui clarificate prin modificarea legislaţiei, ”pentru mai multă vigoare din partea legii”, dar şi printr-o intensificare a controalelor în perioada următoare.

”Aş dori să continuăm acest mod de lucru şi în lunile următoare, cu această coordonare între ministerele de Interne şi Ministerul Mediului în primul rând, sigur, ANAF continuă să îşi facă treaba şi pe partea care ţine de responsabilitatea lor, dar această coordonare între MAI şi Garda Forestieră pare să dea rezultate”, a mai spus Cioloş.

În altă ordine de idei, prim-ministrul a cerut Ministerului Mediului să vină cât mai rapid cu clarificări chiar legislative, în cazul în care e nevoie, pentru a exista cantităţi suficiente de lemn de foc pentru populaţie.