Home » Știri » Tăriceanu, dezamăgit de rezultatul alegerilor din Republica Moldova. Acuze la adresa Guvernului Cioloș

Tăriceanu, dezamăgit de rezultatul alegerilor din Republica Moldova. Acuze la adresa Guvernului Cioloș

Octavian Palade / 14.11.2016, 14:38
Tăriceanu, dezamăgit de rezultatul alegerilor din Republica Moldova. Acuze la adresa Guvernului Cioloș

Călin Popescu Tăriceanu, președintele Senatului, a declarat luni că rezultatul alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova îl dezamăgeşte.

Totodată, Tăriceanu a acuzat Executivul de la Bucureşti că în acest an nu a făcut nimic pentru relaţia cu Republica Moldova, relatează news.ro.

”Într-un fel, rezultatul poate ne surprinde, dar în mod cert, cel puţin pe mine mă dezamăgeşte. Aici nu cred că putem să aruncăm vina asupra cetăţenilor moldoveni, ci trebuie să vedem care sunt factorii care au contribuit la acest rezultat. (…)  După o perioadă în care România a arătat fără niciun fel de echivoc că sprijină Republica Moldova nu numai politic, pe calea integrării în Uniunea Europeană, dar şi cu alte proiecte, anul acesta Guvernul parcă a vrut să ne arate că nu se poate face nimic în relaţia cu Moldova. Ştiţi foarte bine că ajutorul care a fost decis de Guvernul Ponta, în loc să fie pus la dispoziţia Moldovei, a fost însoţit de o serie de condiţionalităţi care, în final, a făcut să fie neoperant sau să fie utilizat, practic, cu foarte mare întârziere şi fără eficacitate”, a declarat președintele Senatului.

Tăriceanu a mai declarat că România trebuie să constate că există ”o rebalansare a raportului de forţe în Moldova”.

”Din punctul meu de vedere, aici vorbesc ca preşedinte al Senatului şi ca preşedinte de partid, cred că datoria noastră este să nu depunem armele şi să continuăm să susţinem Moldova pe drumul pe care s-a angajat. Trebuie să remarc aici că în Parlament există în continuare o majoritate de parlamentari proeuropeni, care susţin actualul Guvern şi eu cred că ei au nevoie în continuare de sprijin şi Moldova ca atare care, sigur, că a făcut o alegere pentru preşedinte, dar preşedintele nu este nici singurul şi nici principalul decident în ceea ce priveşte parcursul viitor politic al Moldovei”, a adăugat șeful Senatului.

La al doilea tur de scrutin al prezidenţialelor din Republica Moldova, Igor Dodon a obţinut 52,18% din voturile exprimate duminică, iar candidata proeuropeană Maia Sandu a avut 47,82% din sufragii, potrivit rezultatelor parţiale transmise după centralizarea a 99,81% din procesele-verbale.