Home » Știri » Tăriceanu: Preşedintele Iohannis a candidat din poziţia de penal

Tăriceanu: Preşedintele Iohannis a candidat din poziţia de penal

Octavian Palade / 27.10.2016, 16:05
Tăriceanu: Preşedintele Iohannis a candidat din poziţia de penal

Călin Popescu Tăriceanu, liderul ALDE, a declarat că preşedintele Klaus Iohannis a candidat la alegerile prezidenţiale din poziţia de penal, pentru că dosarul său a fost instrumentat de DIICOT şi apoi trimis la DNA.

Tăriceanu a mai spus că şeful statului va trebui să numească premierul dat de noua majoritate parlamentară, relatează news.ro.

Copreședintele ALDE a menționat că, din ceea ce ştie, în România există numai două categorii de cetăţeni, cei care sunt nevinovaţi şi cei asupra cărora instanţa a hotărât, printr-o decizie definitivă, vinovăţia.

”Aşadar, în România, cum pentru preşedintele Iohannis se pare că a funcţionat prezumţia de nevinovăţie, trebuie să funcţioneze pentru toată lumea. Vreau să reamintesc că preşedintele Iohannis a candidat la alegerile prezidenţiale din poziţia de penal, aşa cum foloseşte el această stupidă expresie, cum atribuie această calitate unora din cei care participă la procesul electoral. Deci, Iohannis a fost penal, şi s-ar putea încă să fie considerat ca atare, pentru că ştiu că a făcut uz de o cale de atac excepţională, care până acum nu era accesibilă tuturor cetăţenilor de rând, şi, în plus, are o problemă în plus faţă de noi, pentru că este şi condamnat”, a precizat Tăriceanu.

El a adăugat că îi recomandă preşedintelui Klaus Iohannis ”să nu folosească dubla măsură”.

Copreşedintele ALDE a mai fost de părere că nu preşedintele stabileşte criteriile privind funcţia de premier.

”Pentru alegerea premierului există votul cetăţenilor, nimic altceva. În Constiutţie nu se pun condiţii suplimentare, se vorbeşte foarte clar, premierul este dat de partidul sau de cei care reuşesc să facă o majoritate în Parlament”, a subliniat Călin Popescu Tăriceanu.

El a mai declarat că ”inclusiv preşedintele a beneficiat, în ochii românilor, pentru că l-au şi ales, de prezumţia de nevinovăţie, cu toate că ulterior a fost găsit vinovat pentru înşelăciune şi abuz în serviciu în dauna intetereselor publice”.

”Deci dosarul lui a fost instrumentat de DIICOT şi trimis la DNA, deci penal sadea, da? Ce vorbim atunci?”, s-a întrebat Tăriceanu, adăugând că trebuie aşteptat rezultatul votului.

Liderul ALDE a dat exemplul din 2014, când Traian Băsescu, în urma rezultatului de la urne, nu a avut o alternativă şi l-a numit premier pe Victor Ponta. ”Deci şi domnul Iohannis va trebui să facă acelaşi lucru”, a încheiat copreşedintele ALDE.