Home » Știri » Tăriceanu, propus la șefia comisiei SRI de către ALDE

Tăriceanu, propus la șefia comisiei SRI de către ALDE

Sebastian Rotaru / 16.01.2017, 15:56
Tăriceanu, propus la șefia comisiei SRI de către ALDE

ALDE îl propune pe preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, pentru şefia comisiei parlamentare pentru controlul activităţii Serviciului Român de Informaţii (SRI).

Niște surse au delcarat pentru News.ro că pentru Comisia pentru controlul activităţii Serviciului de Informaţii Externe (SIE), ALDE îl propune membru pe deputatul Marius Surugent, iar pentru comisia Revoluţionarilor din Decembrie 1989 pe deputatul Mircea Banias.

Plenul comun al Parlamentului votează luni componenţa comisiilor pentru controlul Serviciului Român de Informaţii şi Serviciului de Informaţii Externe. Şefia Comisiei SRI ar urma să revină PSD, pentru Gabriel Vlase sau Georgian Pop, dar nu este exclus ca social-democraţii să încerce să obţină şi conducerea celeilalte comisii de control al serviciilor secrete, aşa cum a sugerat, duminică seară, liderul partidului, Liviu Dragnea. Cu toate acestea, liberalii îl susţin pe Cezar Preda pentru Comisia SIE. Deciziile finale privind componenţa celor două comisii şi împărţirea funcţiilor sunt luate însă luni de partide.

Liviu Dragnea a afirmat, duminică, la Antena 3, că este nevoie de anchetarea de către comisia parlamentară de supraveghere a SRI a legăturilor dintre omul de afaceri Sebastian Ghiţă şi directorul adjunct al Serviciului, Florian Coldea, Dragnea susţinând că Eduard Hellvig, directorul SRI, nu are cum să evite audierea în comisii.

”Trebuie să-l cheme pe Hellvig şi el cred că îşi doreşte, orice neanchetare duce la amplificare acestui mister, o audiere făcută profesionist în beneficiul tuturor. Cred că în Comisia SRI, Hellvig va avea posibilitatea să răspundă la întrebări şi să lămurească multe lucruri care trebuie lămurite”, a declarat Liviu Dragnea.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, susţinea, vineri, că ancheta SRI în cazul lui Florian Coldea are obiective „extrem de vagi”, iar „excursiile” adjunctului Serviciului „apar ca subiecte minore” faţă de altele care ar trebui anchetate, precum modul în care România a ajuns un „stat mafiot” prin pasivitatea SRI.

„Excursiile plătite sau nu de către generalul Coldea apar ca subiecte minore. Opinia publică românească, mass – media şi aliaţii noştri aşteaptă să vadă în ce măsură a contribuit SRI prin acţiunea sa sau prin pasivitatea sa la transformarea României în «stat mafiot», în ce măsură SRI şi-a abandonat misiunile legale în favoarea unor acţiuni politice partizane, unele chiar împotriva fundamentelor democraţiei şi statului de drept, cazuri concrete când Justiţia a fost transformată în câmpul tactic al SRI”, declara Tăriceanu.

Tăriceanu sublinia că acesta ar trebui să fie obiectivul anchetei iniţiate de directorul SRI, Eduard Hellvig, şi îşi exprima speranţa că la el vor contribui şi noul Parlament, dar şi preşedintele Klaus Iohannis, care are atribuţii constituţionale în acest domeniu, prin CSAT.