Home » Știri » Taxă pentru vizitarea țărilor UE. Comisia Europeană vrea să impună și un nou control de securitate

Taxă pentru vizitarea țărilor UE. Comisia Europeană vrea să impună și un nou control de securitate

Octavian Palade / 17.11.2016, 13:31
Taxă pentru vizitarea țărilor UE. Comisia Europeană vrea să impună și un nou control de securitate

Milioane de turişti şi oameni de afaceri care vizitează Europa ar putea fi nevoiţi să completeze un formular online de securitate şi să achite o taxă de 5 euro.

Oamenii care vizitează UE ar putea fi nevoiţi să achite o taxă de 5 euro și să treacă printr-un nou control de securitate, conform unui proiect UE de a înăspri controalele asupra străinilor care nu au nevoie de vize pentru a călători în blocul comunitar, scrie Reuters, potrivit news.ro.

Comisia Europeană a propus miercuri acest sistem care va permite verificarea documentelor de identitate şi de rezidenţă cu ajutorul bazelor de date ale serviciilor de informaţii şi ale forţelor de ordine din UE.

După valul de atacuri teroriste din Franţa, Belgia şi Germania, precum şi în urma afluxului de refugiaţi din Grecia şi Italia, Comisia speră că aceste verificări vor împiedica terorişti, infractori sau imigranţi ilegali să ajungă pe teritoriul statelor UE.

Unul dintre obiectivele sistemului, numit ETIAS, este de a linişti temerile populaţiei în legătură cu planurile de ridicare a vizelor pentru turci şi ucraineni.

„Securizarea graniţelor şi apărarea cetăţenilor reprezintă prioritarea noastră. ETIAS va umple un gol în privinţa informaţiilor confruntând datele solicitanţilor scutiţi de vize cu cele din restul sistemelor noastre”, a declarat prim-vicepreşedintele Comisiei Europene Frans Timmermans. „În acelaşi timp, viitorul ETIAS va fi uşor, rapid, ieftin şi eficient”, a mai precizat acesta.

Britanicii nu vor fi scutiți de taxă

Asemănător sistemului american ESTA, ETIAS va afecta cetăţenii din circa 60 de ţări care pot vizita Spaţiul Schengen pentru perioade scurte fără a avea nevoie de vize. Printre aceştia se numără americanii, japonezii şi ar putea include şi britanicii, după Brexit. În plus, vor fi vizaţi cetăţenii din statele balcanice aflate în afara UE, precum Albania şi Serbia.

Sistemul trebuie aprobat de statele membre şi de Parlamentul European şi ar urma să fie finanţat prin taxa de 5 euro. Comisia estimează costurile de creare şi instalare la aproximativ 200 de milioane de euro, iar costurile de mentenanţă la aproape 85 de milioane pe an.

Obiectivul este să ofere majorităţii oamenilor, în numai câteva minute, autorizaţie pentru călătorii nelimitate în UE în decurs de cinci ani. Această autorizaţie ar putea fi anulat însă în orice moment, dacă există motive de îngrijorare.

Cei care nu primesc autorizaţie pot să încerce oricând să completeze din nou formularul.

Autorităţile UE sper ca ETIAS să devină funcţional peste 10 ani.