Home » Știri » Taxa TV: Televiziunea publică se opune anulării taxei şi acuză posibila dependenţă faţă de factorii politici

Taxa TV: Televiziunea publică se opune anulării taxei şi acuză posibila dependenţă faţă de factorii politici

Ionel Palade / 20.10.2016, 17:04
Taxa TV: Televiziunea publică se opune anulării taxei şi acuză posibila dependenţă faţă de factorii politici

Taxa TV este susţinută de televiziunea publică. Instituţia afirmă că se opune iniţiativei legislative privind eliminarea anumitor taxe, printre care şi aceea radio-TV.

Taxa TV este văzută în continuare de către TVR ca principala sursă de finanţare, televiziunea publică susţinând într-un comunicat transmis joi, citat de news.ro, că eliminarea acesteia ar crea premisele unei puternice dependenţe faţă de factorii politici.

Unul dintre argumentele aduse de televiziunea de stat este că dacă instituţia ar fi finanţată exclusiv din fonduri de la buget, ar fi afectată misiunea publică a TVR şi „s-ar crea premisele unei dependenţe puternice faţă de factorii politici”.

În opinia conducerii TVR, în cazul în care iniţiativa ar fi votată, s-ar crea un impact financiar asupra bugetului de stat de 175 milioane euro, ca urmare a preluării datoriei istorice, sumă la care s-ar adăuga anual 63 milioane euro – bani proveniţi din taxa TV.

TVR beneficiază în acest moment, în condiţiile legii, de susţinere financiară şi de la bugetul de stat, pentru transmisii terestre (RadioCOM – SNR) şi pe satelit, pentru asigurarea funcţionării TVR Moldova (Chişinău), pentru TVR Internaţional şi pentru o serie de investiţii.

Irina Radu, Preşedinte-Director General al TVR, a declarat că „s-a discutat despre posibila preluare a SRTT la bugetul de stat în perioada de criză maximă – sfârşitul anului 2015 şi începutul anului acesta -, inclusiv cu Ministerul de Finanţe”, precizând că fiecare moment al discuţiei are în spate situaţii, date economice şi alte elemente. „Să nu uităm că situaţia televiziunii este în continuare gravă şi că TVR trebuie să ofere calitate telespectatorilor, nu numai să supravieţuiască pentru sine. Sigur că prima noastră opţiune este taxa TV”, a mai precizat Irina Radu.

Membrii Consiliului de Administraţie al SRTV au fost de acord în majoritate cu păstrarea taxei TV.

Conducerea TVR susţine că, „pentru a-şi îndeplini misiunea publică, aceea de a furniza programe de calitate, imparţiale şi echilibrate, în beneficiul telespectatorilor, televiziunea publică are nevoie de o finanţare corectă, care să-i asigure independenţa editorială”.

Taxa TV – îngrijorare la EBU

Propunerea înaintată Parlamentului spre dezbatere a stârnit nelinişte şi la European Broadcasting Union (EBU) – asociaţia televiziunilor publice din toată lumea.

Directorul juridic al EBU, Richard Burnley, se pronunţă clar împotriva eliminării taxei TV, nu numai în România, dar şi în alte ţări europene. ”Este soluţia cea mai rea. Din ce vedem în Europa, foarte puţine ţări au un astfel de sistem. Din nefericire, este foarte politizat, pune puterea finanţării televiziunii în mâinile politicienilor. Când partidele se schimbă la putere în urma alegerilor, ele pot tăia imediat bugetul, distrugând toate planurile televiziunii publice. Putem vedea asta într-un anumit număr de ţări unde s-a întâmplat deja. De aceea, solicit cu tărie Parlamentului să-şi reconsidere poziţia pe această temă. Metoda cea mai bună, de departe, pentru a crea o televiziune publică independentă, este taxa radio-TV. Aşa poate fi în întregime independentă şi conectată la telespectator”, a declarat, pentru TVR, Richard Burnley.

Societatea Română de Radiodifuziune, ActiveWatch, Centrul pentru Jurnalism Independent şi Convenţia Organizaţiilor de Media susţin la unison ca taxa TV să fie percepută în continuare.

Deşi trebuia să prezinte până joi raportul PSD privind proiectul ce prevede eliminarea unor taxe, Comisia pentru buget a Camerei Deputaţilor nu s-a întrunit. Termenul regulamentar stabilit pentru raport a fost depăşit, iar discuţia asupra legii a fost amânată, cu toate că parlamentarii deciseseră să o analizeze în procedură de urgenţă.

Senatul a adoptat proiectul PSD într-un timp-record, la o săptămână după ce a fost depus la Secretariat. A doua zi, Camera Deputaţilor a stabilit procedură de urgenţă pentru votarea proiectului, ca acesta să fie discutat în comisii în maximum trei zile, până joi, cel mai târziu.

Liviu Dragnea, preşedinte PSD, este unul dintre susţinătorii proiectului de lege în Senat. El a spus, cu privire la taxa radio-TV, că în cazul în care cineva care o firmă, acesta plăteşte taxa de două ori: o dată ca persoană fizică şi o dată ca persoană juridică.

Sursa foto: reportervirtual.ro