Home » Știri » The Telegraph acuză statul român că a încercat să o răpească pe soția unui om de afaceri

The Telegraph acuză statul român că a încercat să o răpească pe soția unui om de afaceri

Sebastian Rotaru / 09.01.2017, 13:36
The Telegraph acuză statul român că a încercat să o răpească pe soția unui om de afaceri

Ziarul britanic „The Daily Telegraph” publică un articol în care soția omului de afaceri Alexander Adamescu – fiul lui Dan Adamescu – acuză guvernul român că a încercat să o răpească.

Totul s-ar fi petrecut la Londra. DNA nu a comentat acuzațiile pe care le face Adriana Constantinescu și spune că s-a folosit de un mandat european de arestare pe numele lui Alexander Adamescu pentru că acesta a refuzat să apară în fața procurorilor, menționează The Telegraph, citat de Digi24.ro

Justiția din România a cerut extrădarea lui Alexander Adamescu pentru acuzații de corupție. Adriana Constantinescu, soția lui, susține într-un interviu pentru The Telegraph că doi indivizi mascați au încercat să o târască într-o mașină, în timp ce se afla pe stradă, în apropierea locuinței sale din Londra. Faptele s-au petrecut în martie anul trecut. Ea spune că această acțiune face parte dintr-o campanie sponsorizată de statul român vizând intimidarea soțului ei și a familiei acestuia.

Interviul este ilustrat cu mai multe fotografii în care Adriana Constantinescu apare alături de soțul ei, Alexander Adamescu. El va fi audiat în aprilie de un tribunal britanic care judecă solicitarea de extrădare făcută de statul român prin intermediul mandatului european de arestare.

Alexander Adamescu, în vârstă de 38 de ani, este cetățean german, rezident la Londra. A fost reținut în iunie în Marea Britanie și eliberat pe cauțiune, iar extrădarea va fi judecată în aprilie.

„Purtau bandane și mănuși. Se aflau la volanul unui Mini Cooper cu nume de înmatriculare false, din câte mi s-a spus ulterior de către poliție. Nu au furat nimic, deși aveam cercei cu diamante și aveam în mână cheile de la mașină. Când s-au apropiat de mine, m-am trântit la pământ și m-am luptat cu ei până când un vecin mi-a auzit țipetele și a alergat la mine. În același timp, un șofer de taxi care avea un pasager pe bancheta din spate a oprit și a sunat la poliție. Este momentul în care am fost salvată. Cei doi au intrat în mașină și au demarat în trombă. Am fost norocoasă”, a povestit Adriana Constantinescu. „Deși nu au vorbit, știu că erau angajați de români, pentru că m-au luat special pe mine țintă și nu au avut nicio intenție să mă jefuiască. Suntem o familie normală în Londra și nu ne-am făcut remarcați. Nu răpești pe cineva așa, la întâmplare, în fața unei grădinițe la care tocmai ți-ai lăsat cei doi copii. Este o modă neocomunistă tipic românească să iei la țintă întreaga familie, soție, copii, când vrei să distrugi o persoană”, a comentat ea.

Scotland Yard a început o investigație în acest caz, încă neîncheiată, dar nu a făcut nicio arestare, din lipsă de probe.

Adriana Constantinescu, specialist în marketing, a vorbit și despre socrul său, Dan Adamescu, condamnat în România. Ea spune că a făcut septicemie și viața îi este în pericol. „Sănătatea i-a fost ruinată în mod intenționat, prin tratamentul neadecvat pe care l-a primit din partea statului român. La fel va fi torturat și Alexander. Mă tem pentru viața lui, dacă va fi extrădat (…) Sper ca noul guvern român, care a promis că va păstra statul de drept, își va ține promisiunea”, a mai spus Adriana Constantinescu.

Susținătorii familiei spun că foste elemente comuniste din serviciile române de securitate au fabricat cazul împotriva companiei de asigurări Astra, condusă de Dan Adamescu, scrie The Telegraph. Ei spun că în februarie 2014 premierul de atunci Victor Ponta a dat intrucțiuni autorităților de reglementare din piață să preia controlul firmei, care ulterior a fost lichidată.

The Daily Telegraph amintește că România este una dintre cele mai corupte țări din Europa, a cărei justiție este monitorizată de Comisia Europeană. Pe de altă parte, menționează că autoritățile române au făcut eforturi semnificative de a-i pune sub acuzare pe politicienii și oamenii de afaceri corupți și așa se face că însuși fostul premier Victor Ponta este pus acum sub acuzare pentru corupție, evaziune fiscală și spălare de bani.

DNA a negat orice complot în vederea desființării afacerilor lui Adamescu și spune că acesta a avut parte de un proces corect, mai precizează publicația The Telegraph.