Home » Știri » O teorie interesantă despre apariția limbajului verbal la oameni

O teorie interesantă despre apariția limbajului verbal la oameni

Sebastian Rotaru / 09.02.2017, 18:37
O teorie interesantă despre apariția limbajului verbal la oameni

Unul dintre cele mai persistente mistere ale evoluției umane este cum s-a dezvoltat limbajul. Cum putem pronunța cu cuvânt, apoi o propoziție, iar în final o frază?

Un studiu recent demonstrează faptul că vocalizele specifice urangutanilor pot pune în lumină originile propriului nostru limbaj, scrie iflscience.com.

Analizând mii de așa-numitele „săruturi chițăite” ale urangutanilor, cercetătorii de la Universitatea Durham au descoperit că maimuțele combină aceste zgomote, care se formează similar cu cuvintele pe care le rostim noi, pentru a transmite diferite înțelesuri. Ei cred că asta ar putea demonstra cum se poate ca de la sunete rudimentare, oamenii antici au reușit să dezvolte un sistem lingvistic atât de complex.

„Înclindăm să credem că poate cuvintele au evoluat de la un înaintaș îndepărtat pentru a trasmite un mesaj complex. Noi am folosit obiceiurile vocale standard ale urangutanilor ca pe o mașină a timpului – înapoi în vremurile când predecesorii noștri foloseau ceea ce urma să devină consoană și vocală”, a spus  Dr. Andriano Reis e Lameira, co-autoarea studiului publicat în Nature Human Behaviour.

Maimuțele folosesc o gamă largă de vocalize care se pot fi auzite la kilometri depărtare și niște răgete zgomotoase când sunt unul lângă celălalt. Dar un alt sunet i-a făcut pe cercetători să facă legătura cu evoluția limbajului nostru: este vorba despre „sărutul chițăit”, datorat modului în care aceștia îl scot pe gură. Acest sunet scos de urangutani este similar cu consoanele și vocalele, care nu se datorează vocii, ci buzelor, limbii și maxilarului.

Ascultând mii de ore de comunicare între cele 48 de maimuțe care trăiesc în patru populații sălbatice, au descoperit că urangutanii au folosit „sărutul chițăit” în mod diferit – similar cu modul în care noi putem folosi mai multe cuvinte pentru a transmite un sens unic. Ei au raportat că acești urangutani tranmisteau de fapt același lucru, dar în moduri diferite.