Home » Știri » O nouă teorie ar putea explica modul în care s-a format Luna

O nouă teorie ar putea explica modul în care s-a format Luna

Sebastian Rotaru / 09.02.2017, 16:13
O nouă teorie ar putea explica modul în care s-a format Luna

Întrebările despre cum s-a format Luna sunt o bătaie de cap pentru cercetători, dar aceștia sunt pe cale de a rezolva acest mister.

Cercetătorii au studiat sticla radioactivă care s-a format în prima explozie nucleară de la situl Trinity din New Mexico, scrie iflscience.com.

Echipa de cercetători, condusă de profesorul James Day de la Universitatea California San Diego, a analizat sticla, cunoscută și sub numele de trinită, pentru a înțelege cu exactitate ce se întâmplă cu elementele ei la temperaturi extreme. Luna se crede că s-a format în umra unei coliziuni planetare dintre Pământ și un obiect de dimensiunile planetei Marte, iar în urma impactului, materialele pulverizate au format satelitul nostru natural.

„Rezultatele arată că evaporarea la temperaturi ridicate, similară cu evaporarea care s-a produs înainte de formarea planetei noastre, a dus la pierderea a numeroase elemente volatile, bogate în izotopi grei și rămase în urma evenimentului. Asta a fost o înțelepciune convețională, dar acum avem dovezi clare pentru a o demonstra”, a declarat profesorul Day.

Cercetătorii au speculat de mult că o reacție similară a avut loc și a contribuit la formarea Lunii, dar este foarte greu să creezi aceleași condiții în laborator. Situl exploziei bombei plutonice a oferit posibilitatea de a vedea efectele rare produse de o astfel de explozie.

Solul zero al testului Trinity este acoperit cu un strat foarte subțire de sticlă, numită trinită după explozie. Echipa a strâns probe de la 10 metri și 250 de metri de la locul exploziei.

„Am folosit ceea ce a fost un eveniment care a schimbat istoria în beneficiul științei, obținând noi și importante date științifice ale unui eveniment care a schimbat cu totul omenire acum 70 de ani”, a conchis profesorul Day.

Trinity este numele de cod al detonării unei arme nucleare și a fost coordonată de către SUA, pe 16 iulie 2015, ca parte a „Poriectului Manhattan”. Detonarea a avut loc la 56 de kilometri sud-est Soccoro, New Mexico.