Home » Știri » Țigara electronică poate cauza unele boli de inimă

Țigara electronică poate cauza unele boli de inimă

Sebastian Rotaru / 02.02.2017, 18:29
Țigara electronică poate cauza unele boli de inimă

Țigările electronice au devenit un trend, iar foarte mulți fumători de țigări clasice încearcă să renunțe de tot la fumat, folosind țigara electronică, dar acestea nu sunt chiar așa inofensive pe cât pare, fiind un inamic pentru inimă.

O echipă de cercetători a descoperit că doi factori de risc pentru bolile de inimă au fost descoperite la 16 utilizatori de țigări electronice. Testele au fost efectuate în comparație cu problemele cardiace a 18 nefumători, scrie sciencenews.org.

„Modelul a fost absolut corect, ținând cont de ceea ce s-a descoperit la pacienții cu infarct miocardic, dar și alte boli de inimă sau diabet”, spune cardiologul și cofondatorul studiului, Holly Middlekauff, publicat pe 1 februarie în JAMA Cardiology.

Dar, deoarece studiul s-a concentrat pe un număr mic de oameni, rezultatele nu sunt bătute în cuie – doar doi-trei dintre subiecți pos distorsiona rezultatul, spune John Ambros, cardiolog la Universitatea din California. Unii dintre voluntarii studiului au fumat și țigări normale, în timp ce studiul cu țigări electronice era în desfășurare, ceea ce ar putea să fi dat peste cap rezultatele.

Fumătorii de țigări electronice au un ritm cardiac ce nu indică un nivel ridicat de adrenalină în inimă – cunoscut ca epinefrină – ceea ce arată un risc ridicat de boli cardiovasculare. S-au mai descoperit urme de stres oxidativ crescut, un dezechilibru al unor molecule protectoare, care poate cauza îngustarea și rigidizarea arterelor.

Descoperirile sunt importante, spune profesorul Middlekauff, deoarece inimile fumătorilor de țigări electronice sunt în modul”zbor sau luptă” mereu, nu doar când sunt atacate cu efectele nocive ale țigărilor clasice.

„Țigările electronice nu sunt inofensive. Ele au un adevărat efect psihologic măsurabil, iar acestea, cel puțin cele pe care noi le-am descoperit, sunt asociate cu bolile de inimă”, a spus profesorul Middlekauff.