Home » Știri » Torționarul Vișinescu vrea anularea pedepsei cu închisoarea

Torționarul Vișinescu vrea anularea pedepsei cu închisoarea

George Stanciu / 05.12.2016, 14:18
Torționarul Vișinescu vrea anularea pedepsei cu închisoarea

Alexandru Vișinescu, fostul comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat, a solicitat instanţei supreme anularea deciziei de condamnare la 20 de ani de închisoare, primită pentru crime împotriva umanităţii, afirmând că faptele s-au prescris din 1978, iar timp de 50 de ani organele judiciare nu au avut nicio reacţie în raport cu faptele sale.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a judecat, luni, cererea lui Alexandru Vișinescu de anulare a condamnării sale, depusă în septembrie, la zece luni după ce acesta a fost încarcerat, pentru a executa pedeapsa de 20 de ani de închisoare.

Între motivele invocate pentru contestație, Alexandru Vișinescu a arătat că la dosarul său nu există probe care să arate că ”organele fostului Partid Comunist ar fi făcut presiuni, de orice fel, de natură a împiedică organele judiciare, în perioada 1963-1989, să se sesizeze, să facă cercetări, să-l trimită în judecată şi eventual să-l condamne.”

Vișinescu afirmă că, timp de 23 de ani după căderea regimului comunist, “organele judiciare au avut o atitudine total pasivă în raport de soluţionarea unor astfel de cauze” şi că ”timp de 50 de ani, nu a existat nicio reacţie judiciară în raport cu faptele colonelului Vișinescu Alexandru”.

“În cauza privind pe inculpatul Vișinescu, justiţia s-a aflat permanent într-o stare letargică timp de 50 de ani, după care, trezindu-se brusc, a încercat probabil să mai recupereze ce se poate recupera, dispunând condamnarea acestui inculpat pentru fapte deja prescrise”, se mai arată în contestația depusă la instanță, conform news.ro.

Avocatul lui Vișinescu a mai arătat în contestaţie că, neexistând vreo cauză de suspendare a cursului prescripţiei, “acesta s-a împlinit, pentru faptele inculpatului, încă din anul 1978”.

Instanţa supremă a rămas să se propunțe cu privire la admisibilitatea cererii lui Alexandru Vişinescu.

Fostul comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat Alexandru Vișinescu este încarcerat din data de 10 februarie 2016, executând o pedeapsă de 20 de ani de închisoare, primită în dosarul în care a fost găsit vinovat de crime împotriva umanităţii. Decizia a fost o premieră în cadrul justiției românești, Vișinescu fiind primul condamnat pentru fapte comise cu mai bine de 50 de ani în urmă.

Procurorii Parchetului instanţei supreme l-au acuzat pe Vișinescu de faptul că, în perioada 1956-1963, când a fost comandantul Penitenciarului Râmnicu Sărat, i-a persecutat pe deținuții politici încarceraţi. Anchetatorii au identificat 138 de deţinuţi ce au trecut prin Penitenciarul Râmnicu Sărat în timpul conducerii lui Vișinescu. Doisprezece deţinuţi politici au murit în perioada în care penitenciarul a fost condus de acesta, arată news.ro.

Deţinuţii erau torturaţi fizic şi psihic, nu primeau medicamente şi îngrijire medicală, iar regimul impus de Vișinescu nu asigura condiţiile minime de supravieţuire pe termen lung.

„Totodată, netratarea bolnavilor, refuzul de transfer către spitalele penitenciar, degradarea stării de sănătate a condamnaţilor prin lipsa hranei, lipsa încălzirii, pedepsele aplicate discreţionar şi abuziv, condiţiile de detenţie inumane, relele tratamente, bătaia şi alte violenţe, ignorarea adreselor şi sesizărilor formulate de către deţinuţi erau tot atâtea acţiuni menite a duce la exterminarea fizică a persoanelor încarcerate”, potrivit procurorilor.

Alexandru Vișinescu a fost comandantul închisorii Râmnicu Sărat din anul 1956 şi până la desfiinţarea acesteia, în 1963, fiind şi ultimul comandant al închisorii, unde a murit, în urma torturilor, Ion Mihalache.