Home » Știri » Traian Băsescu reacționează în cazul luptei dintre magistrați și politicieni

Traian Băsescu reacționează în cazul luptei dintre magistrați și politicieni

Sebastian Rotaru / 20.01.2017, 16:19
Traian Băsescu reacționează în cazul luptei dintre magistrați și politicieni

Fostul preşedinte Traian Băsescu a afirmat, vineri, că disputa legată de proiectele Guvernului privind graţierea şi modificarea codurilor penale este semnul unei lupte pentru putere între magistraţi şi politicieni.

Traian Băsescu spune că magistrații vor să-i ţină ”în lesă” pe politicieni, în timp ce aceştia vor să scoată din închisoare o clientelă politică, potrivit News.ro.

”În aceste zile, s-a declanşat o luptă crâncenă între magistraţi (în mod deosebit procurori) şi politicieni. Nu va duce nicăieri o astfel de bătălie decât poate la decredibilizarea unora sau a altora ori a ambilor combatanţi”, a scris, pe Facebook, Traian Băsescu.

Preşedintele PMP aminteşte că responsabilitatea politicii penale revine Guvernului şi Parlamentului, iar magistraţii sunt obligaţi să o implementeze. Pe de altă parte, Băsescu dă dreptate celor care susţin că proiectele de ordonanţă sunt făcute ”cu dedicaţie”.

”Cert este că, şi la unii, şi la alţii, se văd aproape transparent interesele. Magistraţii vor să-i ţină în lesă pe politicieni arătându-le cătuşele şi porţile închisorilor cu ani grei de puşcărie, în timp ce politicienii vor să-şi scoată din puşcării o anume clientelă politică. Înţeleg bine miza fiecărei părţi: PUTEREA”, susţine Băsescu.

Traian Băsescu este de părere că această criză poate fi rezolvată printr-un ”dialog cinstit” între cele două tabere, pe baza unor premise asumate de ambele părţi.

”Soluţia este una singură: dialogul cinstit între cele două puteri, bazat strict pe standarde europene, pe deschidere către un stat de drept funcţional, care pleacă de la premisa că esenţa democraţiei înseamnă respectarea drepturilor fundamentale, pe de o parte, iar, pe de altă parte, respectarea principiului că nimeni nu este mai presus de lege. Iar, în această dispută, trebuie avut în vedere un lucru pe care se sprijină sistemul de drept al statelor democratice civilizate şi anume acela că orice om are dreptul la o a doua şansă (mai ales dacă acoperă dauna). Voi faceţi cum vreţi, eu vă spun doar o părere…”, a conchis Traian Băsescu.