Home » Știri » Tribunalul București: decizie în cazul cererii de eliberare a lui Dan Voiculescu

Tribunalul București: decizie în cazul cererii de eliberare a lui Dan Voiculescu

Sebastian Rotaru / 10.01.2017, 15:35
Tribunalul București: decizie în cazul cererii de eliberare a lui Dan Voiculescu

Tribunalul București a respins definitiv, marți, cererea de eliberare condiționată depusă de omul de afaceri Dan Voiculescu.

Judecătorii de la Tribunalul Bucureşti au respins, marţi, contestaţia lui Dan Voiculescu la decizia Judecătoriei Sectorului 5 care a decis ca fostul senator să nu fie pus în libertate. Termenul de reiterare a cererii a fost scurtat cu patru luni. Decizia este definitivă, potrivit Mediafax.

„Lucrările realizate de către petent în perioada detenţiei nu sunt de natură a dovedi că acesta s-a îndreptat şi poate executa restul pedepsei în stare de libertate. În realitate, petentul nu a făcut decât să profite de carenţele legislaţiei din domeniu pentru a putea obţine cât mai uşor zile câştig, urmând astfel a fi liberat mai repede. Printre aceste lacune ale legislaţiei, pe care petentul le-a exploatat cu nonşalanţă, se numără lipsa unei modalităţi concrete de control a activităţii pe care persoanele condamnate le desfăşoară în timpul programului de lucru, lipsa unei verificări efective a conţinutului lucrării, acordarea aceluiaşi număr de zile câştig indiferent de tipul de lucrare realizată (judecătorul cauzei reaminteşte că petentul a obţinut 60 de zile câştig pentru două studii la care a lucrat, potrivit tabelului de pontaj, în total patru ore), lipsa unor criterii legale care să permită comisiei de liberare condiţionată să verifice modalitatea de întocmire a lucrării şi să refuze acordarea zilelor câştig”, potrivit motivării magistratului de la Judecătoria Sectorului 5.

Dan Voiculescu, fondatorul trustului Intact, trebuie să execute cel puţin o treime din pedeapsa de zece ani de închisoare, primită în dosarul privatizării ICA, pentru a putea fi propus pentru liberare condiţionată. Până în prezent, Voiculescu a stat în penitenciar doi ani şi cinci luni, dar are şi zile câştig, care se scad din pedeapsă, pentru activităţile la care a participat în penitenciar.

După ce a fost încarcerat, Dan Voiculescu a scris, în mai puţin de un an şi jumătate, zece cărţi: „Omenirea, încotro?”, „Dezvoltarea economică durabilă”, „A patra cale”, „Efecte de antrenare a investiţiilor străine în economia românească 1990-2014”, „Economia românească”, „Investiţii străine directe – vector al dezvoltării economice”, „Managementul riscului în accesarea şi gestionarea fondurilor europene”, „Clasa de mijloc – teoria şi practica antreprenorială”, „Consideraţii asupra teoriei lui Maslow – Participare la conferinţe naţionale şi internaţionale” şi „Teoria valorii – Participare la conferinţe naţionale şi internaţionale”. Şapte dintre acestea au recomandări de la profesorul Dumitru Miron, fost decan al Facultăţii de Relaţii Economice Internaţionale din ASE.

În dosarul „ICA” au mai fost condamnaţi fostul director al institutului, Gheorghe Mencinicopschi, la opt ani de închisoare, fostul director al ADS Corneliu Popa, tot la opt ani de închisoare şi fostul ministru al Comunicaţiilor Sorin Pantiş la şapte ani de închisoare.

Cererea de eliberare făcută de fostul senator Dan Voiculescu a fost respinsă pe 13 decembrie de Judecătoria Sectorului 5, această instanţă dispunând ca fostul senator să poată face o nouă cerere în septembrie 2017. Decizia Judecătoriei Sectorului 5 a fost contestată la Tribunalul Bucureşti. Judecătorii au decis ca Dan Voiculescu să rămână în penitenciar însă au mişcorat termenul de reiterare a cererii, având posibilitatea de a face o nouă solicitare de eliberare condiţionată în luna mai.

Dan Voiculescu este încarcerat din august 2014 la Penitenciarul Rahova după ce a fost condamnat la zece ani de închisoare în dosarul privatizării frauduloase a Institutului de Cercetări Alimentare.