Home » Știri » S-a descoperit de ce devenim troli pe Internet și ne vărsăm nervii online

S-a descoperit de ce devenim troli pe Internet și ne vărsăm nervii online

Sebastian Rotaru / 09.02.2017, 08:30
S-a descoperit de ce devenim troli pe Internet și ne vărsăm nervii online

Este ușor să crezi că trollii Internetului sunt niște ființe singure și care își arată public complexul de inferioritate, dar, conform unui studiu, mulți dintre noi am putea deveni troli.

O stare de spirit proastă este singurul element care te poate transforma în trol.

Cercetătorii de la Universitatea Standford și Univerrsitatea Cornell s-au unit pentru a descoperi de ce unii oameni se angajează în comportamente abuzive în mediul online și provoacă probleme. Peste 650 de persoane au fost rugate să completeze un test care a fost conceput pentru a le modifica starea de spirit. Testul era menit ori să-i frustreze ori să-i binedispună. După aceea, oameni au fost rugați să detalieze starea lor de spirit actuală, scrie iflscience.com.

Apoi oamenii au trebuit să intre în sfera trolilor – secțiunea de comentarii online.

[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]

După ce toți au citit același articol, li s-a cerut să se afirme în secțiunile de comentarii. Diferiți oameni au văzut diferite secțiuni de comentari, cu diferite grade de opinii, de la neutre la provocatoare. Doi “experți independenți” au evaluat răspunsurile participanților, pentru a vedea dacă ei pot fi catalogați ca fiind troli. Au fost urmărite, în special, atacurile personale, numele cu care au comentat și înjurăturile.

Doar 35% dintre cei care au făcut testul ușor și au văzut articolul ca fiind neutru au devenit troli. Cu toate acestea, cifra a crescut la 50% pentru cei care au avut testul greu sau au văzut alte comentarii ale trollilor, iar 68% dintre ei au văzut ambele comentarii ca fiind negative și au avut și un test dificil.

În a doua parte a studiului au fost analizate datele a 1,158,947 de utilizatori și 26,552,104 de postări la secțiunea de comentarii a CNN din 2012. Cercetătorii au analizat la ce oră șii în ce zi a săptămânii au avut loc postările și au încercat să ofere o perspectivă asupră stării de spirit a comentatorilor. Activitatea trollilor a avut tendința de a fi mai mare noaptea tărziu și la începutul săptămânii, atunci când ei se află cel mai probabil într-o dispoziție proastă. De asemenea, se pare că oamenii care au primit aprecieri negative la comentarii, au oferit la rândul lor aprecieri negative.

“Este o spirală a negativității. Doar o persoană care se trezește irascibilă poate crea o scânteie și, din cauza contextului și a discuțiilor, dar și a votului, aceste scântei se tranformă în cascade de comportament rău. Conversațiile proaste duc la conversații proaste. Oamenii care au primit aprecieri negative la comentarii au reacționat la fel, au comentt mai mult sau chiar mai rău”, spune Jure Leskovec, autorul studiului.

Din cauza trolilor, multe companii media au decis să își închidă secțiunea de comentarii în ultimii ani. VICE și-a justificat această acțiune spunând că “cele mai zgomotoase, ofensive și stupide opinii ajung să fie în topul listei”.