Home » Știri » Administrația Trump cere ca studiile cercetătorilor federali să fie revizuite pe criterii politice

Administrația Trump cere ca studiile cercetătorilor federali să fie revizuite pe criterii politice

Sebastian Rotaru / 26.01.2017, 11:57
Administrația Trump cere ca studiile cercetătorilor federali să fie revizuite pe criterii politice

Administrația Trump a mandatat ca orice studiu sau cercetare a oamenilor de știință ai Agenției de Protecție a Mediului să fie supusă unei examinări publice, înainte ca acestea să fie puse la dispoziția publicului.

Directorul de comunicare al echipei de tranziție a președintelui Trump de la EPA, Doug Ericksen, a declarat, miercuri, că revizuirea se extinde și la conținutul site-ului agenției federale, incluzând detalii ale dovezilor științifice. Acestea spun despre climatul Pământului că este în proces de încălzire, iar emisiile de CO2 provocate de om ar fi cauza, scrie Time.com.

Fostul director EPA a declarat că restricțiile impuse de Trump depășescu cu mult practicile altor administrații.

„Vom analiza totul de la caz la caz, inclusiv pagina web și lucrurile legate de climat vor fi șterse. Este clar că la sosirea noii administrații, în timpul de tranziție, vom arunca o privire la paginile web și la paginile de Facebook, dar și la orice altceva implică EPA”, a declarat Ericksen, într-un interviu pentru Associated Press.

Secretarul de presă al lui Trump, Sean Spicer, a părut distant față de problemă, declarându-le reporterilor că reprimarea comunicațiilor nu a fost ceva regizat de către Casa Albă.

George Gray, administratorul asistent al Biroului de Cercetare și Dezvoltare al EPA în perioada lui George W. Bush, a declarat că studiile științifice au fost, de obicei, revizuite la un nivel scăzut, iar când au fost revizuite la un nivel mai înalt, au fost doar pentru a oferi oficialilor observații despre studii – nu pentru editarea conținutului.

„Studiile științifice vor fi revizuite la nivelul unei sucursale, a unei divizii sau a unui laborator. Uneori, lucrurile care erau știute ca fiind controversate, soseau la mine în calitate de administrator asistent, iar eu am fost numit pe criterii politice. Nimic din experiența mea nu va merge mai departe de atât”, a spus Gray, în prezent profesor pentru sănătăți publice la George Washington University.

Cele 14 pagini cu documente de integritate științifică ale EPA, adoptate în timpul administrației Obama, descriu modul în care urmau să fie revizuite și efectuate studiile agenției. Acestea urmau apoi să fie comunicate publicului, mass-mediei și Congresului, „nefiind compromise de interferențele politice sau de altă natură”.