Home » Știri » Trump, negocieri secrete pentru formarea guvernului

Trump, negocieri secrete pentru formarea guvernului

Octavian Palade / 17.11.2016, 10:46
Trump, negocieri secrete pentru formarea guvernului

Trump continuă negocierile în vederea formării guvernului stând închis în Trump Tower şi fiind înconjurat de zvonuri.

Donald Trump stă în continuare închis în turneul său din New York, unde, la opt zile după ce a fost ales preşedinte, îşi continuă consultările în vederea formării viitorului guvern, prin negocieri departe de privirile americanilor, ceea ce a dus la apariţia a numeroase zvonuri, relatează AFP, potrivit news.ro.

„Selectarea (membrilor) Cabinetului meu şi a altor posturi este foarte organizată. Sunt singurul care-i cunoaşte pe finalişti”, a scris pe Twitter președintele ales marţi seară, în încercarea de a disipa impresia de improvizaţie care-i înconjoară echipa de tranziţie, în urma unei noi zile de întâlniri în Trump Tower la New York.

Magnatul s-a simţit de asemenea obligat să răspundă – prin trei mesaje pe Twitter – ziarului New York Times (NYT), care a scris în ediţia de miercuri că liderii străini întâmpină dificultăţi în a ajunge la viitorul preşedinte al Statelor Unite, că au existat apeluri telefonice improvizate şi că Donald Trump nu consultă nicio notă diplomatică pentru a se pregăti.

„Articolul eşuat din New York Times despre tranziţie este în întregime fals. Ea decurge fără probleme. De asemenea, am vorbit cu numeroşi lideri străini”, a notat Trump.

Pentru a-i întări spusele, staff-ul său a publicat o listă cu 20 de lideri străini cu care Trump şi vicepreşedintele său Mike Pence au discutat.

Trump nu renunță la expulzarea imigranților

Primarul democrat al New York-ului, Bill de Blasio, s-a dus la Trump Tower, unde s-a întâlnit cu preşedintele ales şi l-a avertizat că oraşul, la fel ca multe altele, va face „totul pentru a-i proteja” pe imigranţi. Trump a promis în campanie că va expulza milioane de imigranţi clandestini.

„New York este oraşul imigranţilor”, a arătat de Blasio la ieşirea din Trump Tower.

„I-am spus că suntem îngrijoraţi, că noi vrem să le arătăm tuturor newyorkezilor, inclusiv musulmanilor, că sunt bineveniţi”, a mai menționat acesta.

Relaţiile dintre de Blasio şi Trump sunt proaspete, dar cei doi au convenit să-şi continue dialogul.

Toate negocierile în vederea formării noului guvern sunt duse departe de ochii lumii, în Trump Tower, unde jurnaliştii sunt obligaţi să stea în hol şi să urmărească atent ascensoarele.

Echipa miliardarului a anunţat miercuri seară că sesiuni de informare ale presei vor avea loc zilnic, dimineaţa, şi că va fi prezentată o listă a persoanelor cu care Trump s-a întâlnit peste zi.

Deocamdată însă, niciun anunț oficial nu a fost făcut referitor la numiri în posturi din Guvern.

O serie de zvonuri circulă intens, mai ales referitoare la posturi-cheie în viitoarea administraţie.

Fostul rival în alegerile primare, senatorul conservator Ted Cruz, l-a vizitat pe Trump şi ar putea să fie promovat secretar al Justiţiei.

Populația americană aşteaptă, de asemenea, numirea şefului diplomaţiei. Fostul primar al New Yorkului Rudy Giuliani, neoconservatorul John Bolton sau senatorul Bob Corker, preşedintele Comisiei de Politică Externă, sunt numele cele mai vehiculate.

Negocierile se poartă „cu cuţitele trase”, relatează CNN, care evocă ocazia unor revanşe.

Trump, pe cale de a face numiri controversate

Donald Trump i-a numit deja pe doi dintre cei mai apropiaţi colaboratori ai săi, viitorul secretar al Casei Albe, Reince Priebus, şi pe consilierul de rang înalt însărcinat cu strategia, Steve Bannon, patronul site-ului de extremă dreapta Breitbart, un personaj atât de controversat, încât democraţii i-au cerut deja demisia.

Totuși, nimic nu-l obligă pe noul preşedinte, care va prelua funcţia la 20 ianuarie, să dezvăluie imediat care sunt cei 15 secretari ai săi.

Un număr de 169 de aleşi democraţi din cadrul Camerei Reprezentanţilor au semnat o scrisoare prin care îi cer lui Donald Trump să renunţe la Bannon, a cărui numire „ne subminează în mod direct capacitatea de a ne uni ţara”.

„Numirea de către preşedintele ales Trump a unei persoane rasiste ca Bannon într-un post de conducere este total inacceptabilă”, a precizat senatorul Bernie Sanders, înfrânt în alegerile primare democrate de Hillary Clinton.

Fosta candidată a vorbit  pentru prima dată de când a susţinut discursul în care şi-a recunoscut înfrângerea, la o zi după alegeri, miercurea trecută.

„Ştiu că mulţi dintre voi sunt foarte dezamăgiţi de rezultatele alegerilor”, a spus ea la Children’s Defense Fund, unde i s-a adus un omagiu pentru angajamentul ei faţă de copii.

„Sunt şi eu, mai mult decât aş putea spune în cuvinte, însă, aşa cum am spus săptămâna trecută, campania noastră nu a fost despre persoane şi nici măcar despre alegeri. Era despre ţara pe care o iubim”, a mai spus Clinton.

„Ştiu că de o săptămână mulţi se întreabă dacă America este ţara pe care credem că o ştiam. Disensiunile provocate de aceste alegeri sunt profunde, dar vă rog să mă ascultaţi când vă spun acest lucru: America merită efortul”.