Home » Știri » Trump: „Nu vă fie frică!”. Pentru cine este mesajul noului președinte al SUA

Trump: „Nu vă fie frică!”. Pentru cine este mesajul noului președinte al SUA

Octavian Palade / 14.11.2016, 09:58
Trump: „Nu vă fie frică!”. Pentru cine este mesajul noului președinte al SUA

Președintele ales al SUA Donald Trump vrea să liniştească unele temeri din societatea americană, dar rămâne ferm în dosarele-cheie precum imigrația.

Donald Trump s-a declarat foarte ferm, în cursul unui interviu TV, în mai multe dosare-cheie de pe agenda sa conservatoare, precum imigraţia sau avortul, însă, pe de altă parte, încearcă să liniştească temerile provocate de alegerea sa în rândul unor largi mase de americani, scrie AFP, citat de news.ro.

De asemenea, noul președinte dorește să determine o formă de echilibru în primele nominalizări în Cabinetul său, propulsându-i în două posturi-cheie ale administraţiei sale pe preşedintele Partidului Republican, Reince Priebus, şi pe fostul său director general de campanie Stephen Bannon – o persoană foarte controversată.

„Nu vă fie frică”, le-a transmis el miilor de manifestanţi care protestează zilnic, în mai multe oraşe din Statele Unite, după alegerea sa.

Mii de oameni au defilat la New York  duminică, după ce alte zeci de mii au făcut-o sâmbătă la New York, dar şi la Los Angeles, precum şi la Chicago.

Trump a condamnat actele de violenţă şi hărţuirea minorităţilor – musulmani, afroamericani sau hispanici -, care, potrivit opoziţiei democrate şi unor asociaţii, s-au multiplicat după alegerea sa.

„Le-aş spune (autorilor acestor agresiuni verbale sau ameninţări): nu faceţi asta, este teribil, pentru că eu voi reunifica această ţară”, a îndemnat magnatul, apoi s-a întors către cameră şi a spus „opriţi-vă”.

Donal Trump, care va prelua funcţia pe 20 ianuarie, a reiterat că va numi la Curtea Supremă judecători care se opun avortului şi care susţin portul armelor de foc.

„Iată ce se va întâmpla. Eu sunt pro-life (împotriva avortului), iar judecătorii vor fi pro-life”, a spus el. „Ei vor fi foarte favorabili celui de-al Doilea Amendament” al Constituţiei, care face din deţinerea armelor de foc un drept pentru orice cetăţean american.

Curtea Supremă, a cărei putere de decizie în problemele legate de societate este extrem de mare, ar putea să devină foarte conservatoare.

Pe de altă parte, Trump nu intenţionează să acţioneze în vederea unei puneri în discuţie a căsătoriei între persoane de acelaşi sex. El a amintit că instanţa supremă s-a pronunţat asupra acestui subiect. „Asta e legea (…). Acest lucru îmi convine”, a mai declarat acesta.