Home » Știri » VIDEO Atentat în Turcia: autorul atentatului din noaptea de Anul Nou a fost prins

VIDEO Atentat în Turcia: autorul atentatului din noaptea de Anul Nou a fost prins

Sebastian Rotaru / 17.01.2017, 09:00
VIDEO Atentat în Turcia: autorul atentatului din noaptea de Anul Nou a fost prins

Bărbatul care a ucis 39 de oameni în noaptea de în urma unui tentat de Anul Nou, într-un club din Istanbul, a fost arestat în cartierul Esenyurt al metropolei turce.

Atacul a fost revendicat de organizația jihadistă Statul Islamic, ca răzbunare pentru implicarea militară a Turciei în Siria, relatează Agerpres.

Televiziunea turcă de stat, citată de AFP, a oferit detalii. Presupusul atacator a fost capturat de poliție, în urma unei operațiuni la care au participat și serviciile secrete, într-un apartament din zona europeană a Istanbulului, unde se afla împreună cu fiul său, în vârstă de patru ani. Agenția de presă Anadolu adaugă că numele suspectului este Abdulgadir Masharipov, dar acesta folosea în cadrul Statului Islamic numele de cod Ebu Muhammed Horasani. Canalul de televiziune TRT susține că apartamentul unde a fost găsit teroristul aparține unui kirghiz, care ar fi fost și el arestat. Potrivit Anadolu, în cadrul operațiunii au mai fost arestate și trei femei.

Aceste date corespund celor furnizate de poliție și serviciile de informații în 8 ianuarie, când autorul atacului a fost identificat ca un uzbec în vârstă de 34 de ani, membru al unei celule teroriste din Asia centrală.

Aceste date corespund celor furnizate de poliție și serviciile de informații în 8 ianuarie, când autorul acestui atentat a fost identificat ca un uzbec în vârstă de 34 de ani, membru al unei celule teroriste din Asia centrală.

Cel care a produs acest atentat la Istanbul se pare că a folosit tehnici învăţate în războiul civil. De asemenea, presa turcă a publicat pe Twitter imagini cu un paşaport al presupusului jihadist, un cetăţean kîrgîz pe nume Iakhe Mashparov. Însă, identitatea atacatorului nu a fost confirmată până acum de autorităţile turce, potrivit Digi24.

Experţii turci susţin că cel care a produs în noaptea dintre ani un atentat la Istanbul a demonstrat că avea un antrenament extensiv în utilizarea armelor. Acesta a tras aproximativ 120 de gloanţe cu o puşcă Kalaşnikov şi a reuşit să scape de forţele de securitate care au intervenit la clubul Reina.