Home » Știri » Turcia a concediat peste 4.400 de funcționari publici, suspectați de legături teroriste

Turcia a concediat peste 4.400 de funcționari publici, suspectați de legături teroriste

Sebastian Rotaru / 08.02.2017, 10:40
Turcia a concediat peste 4.400 de funcționari publici, suspectați de legături teroriste

Turcia a anunțat că a concediat peste 4.400 de funcționari publici, printre care profesori, polițiști și academicieni, după ce există informații că aceștia au legături cu organizațiile teroriste.

Anunțul a fost făcut marți și vine ca urmare a puciului eșuat din luna iulie, posibil condus de către clericul musulman Fethullah Gullen, informează Reuters.

Ibrahim Kaboglu, un profesor proeminent în Constituție, care și-a exprimat opoziția față de schimbările constituționale pe care le vrea președintele Recep Tayyip Erdogan, pentru a obține putere mai mare, este unul dintre cei dați afară prin decretul publicat în Monitorul Oficial.

Grefierii, experți în informatică și bibliotecarii au fost, de asemenea, printre cei 4.464 de oameni concediați, ca parte a unei represiuni. Suma licitată pentru puciul din luna iulie a fost suportată de către clericul islamist Fethullah Gullen, spune Erdogan. Clericulneagă orice implicare în lovitura de stat.

Până în prezent, Turcia a demis peste 125.000 de angajați ai statului și a arestat alți 40.000, din momentul în care tentativa de lovitură de stat, în care soldații necinstiți au încercat să doboare Guvernul și pe Erdogan, a eșuat. 240 de oameni au fost uciși în noaptea puciului, majoritatea fiind civili.

Guvernul spune că acțiunea este justificată de natura amenințărilor care încolțesc Turcia.

Represiunea a acoperit o mare parte a funcționarilor publici, soldaților și medicilor, iar demisiile acestora sunt anunțate în Monitorul Oficial fără nicio justificare dată dincolo de  „apartenența sau legăturile cu organizațiile considerate a acționa împotriva intereselor naționale de securitate”.

Printre cele 330 de cadre didactice demise se află unii care au semnat o petiție, anul trecut, pentru a critica o acțiune militară în sud-estul Turciei, împotriva militanților kurzi. Erdogan a spus că profesorii trebuie să plătească prețul „trădării” lor.

Sute de civili, membri ai forțelor de securitate și militanți au fost uciși de când conflictul cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) s-a reaprins în luna iulie și a devenit cel mai violent din ultimii 20 de ani. Turcia, SUA și Uniunea Europeană caracterizează PKK ca fiind un grup terorist.