Home » Știri » Turcia nu renunță la extrădarea lui Fethullah Gulen

Turcia nu renunță la extrădarea lui Fethullah Gulen

Octavian Palade / 28.10.2016, 09:18
Turcia nu renunță la extrădarea lui Fethullah Gulen

Turcia a trimis Statelor Unite noi documente menite să susţină cererea de extrădare a clericului Fethullah Gulen.

Turcia a transmis Departamentului de Stat american noi documente menite să susţină cererea de extrădare a opozantului Fethullah Gulen. Autoritățile de la Ankara îl acuză pe clericul de opoziție că s-a aflat în spatele tentativei eşuate de lovitură de stat de pe 15 iulie, a declarat ministrul turc al Justiţiei, Bekir Bozdag, citat de Reuters, potrivit news.ro.

Ministrul turc al Justiției a mai afitrmat că, în cursul unei întâlniri cu Procurorul General Loretta Lynch, la Washington, a oferit autorităţilor americane trei dosare care cuprind noi dovezi referitoare la acuzaţiile Turciei la adresa lui Gulen.

Bozdag a menționat că dosarele conţin informaţii şi documente pe care autoritățile americane le-au cerut în cursul vizitei în Turcia din luna august. El nu a mai oferit alte amănunte.

Ministrul turc al Justiției a prezentat întâlnirea cu Lynch drept “fructuoasă”, arătând că a ajutat cele două părţi să îşi înţeleagă mai bine poziţiile. Totodată, Bekir Bozdag a mai spus că Lynch nu şi-a exprimat nici susţinerea, dar nici opoziţia în privința cererii Turciei.

Departamentul american de Justiţie a transmis, prin intermediul unui comunicat, că Bozdag şi Lynch au discutat că, atât în Turcia, cât şi în SUA, “extrădările sunt subiectul unui proces judiciar şi, în consecinţă, trebuie să îndeplinească anumite standarde”.

Departamentul american de Justiţie nu a luat încă nicio măsură pentru a iniţia procesul de extrădare a lui Gulen pe baza informaţiilor oferite până acum de Turcia.

Fethullah Gulen, care trăieşte din anul 1999 într-un azil autoimpus în Pennsylvania, a negat orice implicare în tentativa de puci.

Turcia este un aliat important al Statelor Unite în lupta împotriva militanţilor Statului Islamic în Irak şi Siria.

Preşedinţia turcă, printr-un purtător de cuvânt, a declarat în cursul acestei luni că Statele Unite nu par să perceapă gravitatea apelului Ankarei de a-l extrăda pe Fethullah Gulen.