Home » Știri » Turcia a blocat accesul la Twitter și Whatsapp, după ce 11 parlamentari pro-kurzi au fost arestați

Turcia a blocat accesul la Twitter și Whatsapp, după ce 11 parlamentari pro-kurzi au fost arestați

George Stanciu / 04.11.2016, 14:11
Turcia a blocat accesul la Twitter și Whatsapp, după ce 11 parlamentari pro-kurzi au fost arestați

Autoritățile din Turcia au blocat vineri accesul la platformele de socializare Twitter şi Whatsapp, după ce 11 parlamentari pro-kurzi au fost reținuți, transmite un grup ce monitorizează activitatea online.

Accesul la site-uri a fost restricționat printr-un process numit „throttling”, care reduce viteza de accesare a anumitor site-uri până când nu mai pot fi folosite, arată grupul de monitorizare Turkey Blocks, citat de news.ro.

Autorităţile turce i-au arestat, în noaptea de joi spre vineri, pe cei doi copreşedinţi ai HDP, dar și pe alți nouă deputați ai principalului partid pro-kurd din Turcia, pe fondul unei ”operațiuni antiteroriste”.

Această operaţiune se desfășoară pe fondul stării de urgență în care se află Turcia, ca urmare a tentativei de lovitură de stat din iulie. Mai multe ţări europene şi ONG-uri acuză executivul turc că nu se limitează la presupuşii conspiraționiști, ci vizează membrii opoziției, în general.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan acuză că partidul pro-kurd din Turica are legături strânse cu PKK şi a afirmat că nu va ridica statutul de interlocutor legitim acestei formațiuni politice. În plus, președintele turc, în afirmațiile pe care le face cu privire la membrii partidului, folosește deseori termenul de ”terorişti”.

În luna mai, Parlamentul turc a aprobat ridicarea imunității unor deputaţi vizaţi de proceduri judiciare, o măsură care este, de fapt, orientată împotriva membrilor partidului HDP.

Arestarea celor 11 deputaţi turci vine la câteva zile după ce au fost reținuți, pentru „activităţi teroriste” doi primari din Diyarbakir, duminică. Măsura a declanșat o serie de manifestații.

PKK – formațiune considerată de Ankara, dar și de aliații săi din Vest, drept organizaţie teroristă – şi armata turcă au rupt, în vara lui 2015, un armistițiu fragil și încheiat cu dificultate, reluând ostilităţile, în urma cărora mai bine de 40.000 de oameni au murit începând din 1984 încoace.