Home » Știri » Uleiul din turte de măsline – care e adevărul despre acest produs

Uleiul din turte de măsline – care e adevărul despre acest produs

Manolică Anca / 16.10.2020, 11:01
Uleiul din turte de măsline – care e adevărul despre acest produs

De-a lungul timpului, uleiul de masline a fost extrem de apreciat pentru calitățile sale. În vremurile demult apuse, atleții îl foloseau pentru a-și masa mușchii și a le conferi astfel mai multă elasticitate. Femeile din vechea Romă îl foloseau ca tratament cosmetic pentru menținerea unui aspect tânăr și sănătos al pielii. Uleiul din turte de măsline – care e adevărul despre acest produs.

Uleiul din turte de măsline

Apreciat încă din cele mai vechi timpuri pentru gustul său plăcut, uleiul de măsline este, astăzi, comercializat în magazine în mai multe variante: ulei de măsline extra-virgin, ulei de măsline virgin, ulei de măsline pur și ulei din turte de măsline.

Uleiul din turte de măsline nu trebuie să fie confundat cu uleiul de măsline. Acesta se obține prin prelucrarea turtelor rămase după presarea măslinelor. Deşi este mai ieftin decât uleiul de măsline extravirgin sau uleiul de măsline virgin, cel preparat din turte de măsline trebuie, pe cât posibil. Prelucrarea sa chimică cu ajutorul unor solvenți, nu este chiar atât de sănătoasă pentru organismul nostru.

Uleiul de măsline extra-virgin este obținut în urma primei presări a măslinelor şi are o aciditate de 0,8%, în timp ce uleiul virgin are o aciditate de 2%. Dar foarte important de menționat este că niciunul din acestea nu suferă tratament chimic la prelucrare.

Uleiul din turte de măsline - care e adevărul despre acest produs
Uleiul din turte de măsline – care e adevărul despre acest produs

Uleiul din turte de măsline. Caracteristici și diferențe

Acest ulei mai este denumit şi „Ulei de măsline Pomace” sau „Ulei de măsline Sansa” şi este obţinut din resturile rămase după presare mecanică. De asemenea, acest tip de ulei este tratat chimic astfel că nu este recomandat în detrimetrul uleiului de măsline extra-virgin sau virgin.

Deşi este mai ieftin, acest tip de ulei nu oferă aceleaşi proprietăţi benefice, ci dimpotrivă, poate fi considerat toxic în momentul în care suferă prelucrarea termică.

Chiar dacă nu are, nici pe departe, calitățile uleiul extravirgin de măsline, asta nu înseamna că nu trebuie folosit absolut deloc. Dimpotriva, este foarte folosit, în special în țările limitrofe Mării Mediterane. Important de precizat este, însă, că acesta trebuie folosit preponderent la prepararea termică a alimentelor și la anumite mâncăruri a căror aromă originală nu trebuie să se altereze.
Uleiul obținut din turtele măslinelor, ca și cel extravirgin, este caracterizat de aciditate. Cu cât aciditatea este mai mică, cu atât uleiul are o calitate mai bună. În afară de aciditate, mai sunt și alti factori care determină calitatea unui ulei tip Pomace/Sansa, de aceea recomandat este ca eticheta să fie citită cu mare atenție.

Siguranță/Rating ingredient

Agenția de Standardizare Britanică (FSA) a emis un avertisment cu privire la posibilele proprietăți cancerigene ale acestui tip de ulei:
„Uleiul din turte de măsline este obținut din reziduul rămas după producerea uleiului de măsline virgin, este un ulei de mică calitate și reprezintă cea mai mică parte din piața uleiului vegetal din Marea Britanie”.
Ulterior, guvernul spaniol a raportat că nivelurile ridicate de contaminanți, numite hidrocarburi aromatice policiclice (HAP), dintre care unele responsabile de apariția cancerului, s-au gasit în unele produse din turte de măsline. Însă, în cele din urmă, s-au stabilit limite legale pentru prezența acestor hidrocarburi policiclice aromatice în uleiul de măsline.
Controale în ceea ce privește respectarea prevederilor legale privind calitatea, modul de comercializare şi etichetare a uleiului de măsline şi a măslinelor au loc și în România și adesea sunt aplicate amenzi usturătoarea comercianților care nu respectă le respectă ca la carte.
„Ne putem bucura că un ulei de măsline este mai ieftin, dar consumatorii trebuie să ştie că există mai multe sortimente de ulei de măsline, cel mai recomandat fiind uleiul de măsline extravirgin, care este şi cel mai scump, fiind obţinut prin presarea la rece a măslinelor. Acesta nu se pretează prea bine pentru prăjeli, fiind consumat ca atare. Cel mai ieftin este uleiul obţinut din turta de măsline ce rămâne după extracţia uleiului extravirgin, denumit uneori „Di Sansa”, acesta fiind de o calitate inferioară.” a declarat Dumitru Dila, comisarul şef adjunct al Consiliului Județean pentru Protecția Consumatorilor Vrancea, pentru ziaruldevrancea.ro