Home » Știri » Ce nu știm despre umorul negru și ce legătură are el cu IQ-ul

Ce nu știm despre umorul negru și ce legătură are el cu IQ-ul

Sebastian Rotaru / 07.02.2017, 08:48
Ce nu știm despre umorul negru și ce legătură are el cu IQ-ul

Fiecare dintre noi a întâlnit măcar o dată în viață un om cu un umor negru și care a făcut cel puțin o glumă macabră, dar asta nu îl face un om rău, ci unul cu un IQ mare.

Potrivit unui nou studiu, publicat în revista Cognitive Processing, există o legătură strsânsă puternica între inteligență și umorul negru, scrie iflscience.com.

156 de femei și bărbați, cu o medie de vârstă de 33 de ani, au fost puși să rezolve un test generalizat pentru depistarea IQ-ului, care implica aspecte de raționament verbal ți non-verbal. După aceea li s-a cerut să privească și să reacționeze la 12 desene realizate de Uli Stein, un desenator german.

Pentru a ințelege cum a decurs studiul, luam în considerare următorul exemplu: un cuplu stă de vorba cu un medica, femeia fiind însărcinată. Medicul de familie este surprins în timp ce spune: „voi începe cu o veste bună –  copilul dumneavoastră va găsi întotdeauna loc de parcare”. Fără îndoiala, fiecare om va reacționa diferit la această remarcă. Însă, dacă începi să râzi la ceea ce a spus medicul, probabil te bucuri de ceea se numește umor negru.

Acest tip de umor a fost, foarte mult timp, asociat cu oamenii care se află intr-o dispoziție de melancolie și rareori a fost legată de funcțiile cognitive. Cu toate acestea, studiul sugerează contrariul. Se pare ca acele persoane care au ințeles și au apreciat glumele nu numai că sunt posesorii celor mai bune rezultate ale testului IQ, dar au marcat și cele mai scăzute șanse de agresiune și stări negative de spirit.

Mai mult, se pare că aceștia sunt, în general, mai bine educați. Cei care au rămas indiferenți la auzul glumelor sau care le-au „urât” cu desăvârșire, au obținut scoruri medii la test, pe lânga cele mai înalte niveluri de agresiune și stări negative.

Umorul negru este considerat a fi o formă complexă de umor. Deci, nu vă faceți griji dacă vă scapă un chicotit la o glumă „macabră”- acest lucru nu semnifica că ești o persoană rea, ci doar un pic mai inteligentă decât media.