Home » Știri » Un ghețar de mărimea unui județ se ”rupe” de Antarctica

Un ghețar de mărimea unui județ se ”rupe” de Antarctica

George Stanciu / 08.12.2016, 13:32
Un ghețar de mărimea unui județ se ”rupe” de Antarctica

O crăpătură din Antarctica s-a dezvoltat în ultimii ani, iar în viitorul apropiat, aceasta va forma un nou ghețar la Polul Sud.

Ghețarul care se pregătește să se rupă se formează pe fondul unei crăpături ce a pornit de la dimensiuni extrem de reduse, dar care în prezent este uriașă. Acesta are acum o lungime de 110 kilometri și este lată de 100 de metri. De asemenea, adâncimea la care ajunge crăpătura este de mai bine de 500 de metri.

Noul rift ce formează acest ghețar este o componentă a fâșiei de gheață Larsen. În ultimii 20 de ani, ghețarii Larsen A și B s-au rupt din Antarctica, într-un mod asemănător cu cel ce se petrece acum. Nefirescul este dat de dimensiunile mari ale rupturii, dar și ale ghețarului ce se va forma, astfel de structuri gigantice apărând doar în ultimii 50 de ani. Oamenii de știință susțin că acest fapt se datorează încălzirii globale.

NASA a monitorizat fâșia Larsen încă din 1995, când ghețarul Larsen A s-a desprins, fiind urmat și de Larsen B, în 2002. Operațiunea IceBridge a monitorizat calota de gheață de la poli în ultimii ani, iar din 2014, de când noua ruptură a fost semnalată, eforturile s-au concentrat pe urmărirea acesteia, arată popsci.com.

Ghețarul ce se va rupe din Antarctica se va întinde pe 6400 de kilometri pătrați, având o dimensiune comparabilă cu cea a județelor Alba, Maramureș, Bacău sau Harghita. Chiar dacă dimensiunea pare impresionantă, aceasta reprezintă doar 12% din suprafața totală a fâșiei Larsen.

Totuși Proiectul MIDAS arată că, după ce viitorul ghețar se va rupe, fâșia va deveni instabilă și se va dezintegra în totalitate. Ruptura continuă să se dezvolte și nu pare să se oprească, astfel că în următorii ani, un nou ghețar va fi format.