Home » Știri » Unde poți plăti online taxele pentru permis de conducere și certificat de înmatriculare

Unde poți plăti online taxele pentru permis de conducere și certificat de înmatriculare

Manolică Anca / 09.12.2020, 16:24
Unde poți plăti online taxele pentru permis de conducere și certificat de înmatriculare

Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) a venit în sprijinul tuturor cetățenilor și a lansat un nou serviciu unde poți plăti online taxele pentru permis de conducere și certificat de înmatriculare. Iată cum trebuie să procedezi.

Unde poți plăti online taxele pentru permis de conducere și certificat de înmatriculare

Taxele pentru permisul de conducere se pot plăti online. Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) a lansat un nou serviciu prin intermediul propriului site, unde poți plăti online taxele pentru permis de conducere și certificat de înmatriculare.

Conform unui comunicat de presă al DRPCIV transmis, miercuri 9 decembrie 2020, plata se poate efectua accesând site-ul www.drpciv.ro, secțiunea servicii online – plăţi sau la finalizarea programării online la ghişeu, utilizând cardul bancar. Avantajul acestui serviciu online de plăți este că cetățenii îl pot accesa și pot face plăți la orice oră din zi sau din noapte. Procesarea și validarea plății se fac rapid, spune sursa citată. De asemenea, DRPCIV subliniază că datele de plată online nu vor fi accesibile şi nu vor fi stocate.

Taxele pentru permisul de conducere și certificatul de înmatriculare se pot plăti online
Taxele pentru permisul de conducere și certificatul de înmatriculare se pot plăti online

Unde mai pot fi plătite taxele

De asemenea, aceste taxe pentru contravaloarea permiselor de conducere, autorizațiile de circulație provizorie și pentru certificatul de înmatriculare ale persoanelor fizice pot fi achitate online, pe ghișeul.ro. Adăugarea acestor servicii în platforma administrată de Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR) este rezultatul unei interconectări între sistemul informatic al Direcției Regim Permise Conducere și Înmatriculare Vehicule (DRPCIV) și cel al Regiei Autonome Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS).

„Accesibilitatea este un factor esențial în procesul de digitalizare a serviciilor publice. De la crearea Autorității pentru Digitalizarea României, peste 50 de noi tipuri de servicii publice au fost integrate în platforma www.ghiseul.ro, fiind accesibile la un click distanță. Astăzi, am făcut încă un pas către interoperabilitatea instituțiilor publice.

Dar eforturile echipei ADR pot fi încununate de succes doar dacă acționăm împreună. Vă îndemn să fiți responsabili și să folosiți aceste mijloace online de plată. Vă protejați de riscurile sanitare asociate pandemiei COVID-19 și economisiți timp prețios. Interconectând instituțiile publice, digitalizăm România și transformăm cozile în click-uri”, declara, la acel moment, vicepreședintele ADR, Octavian Oprea.

În prezent, pe www.ghiseul.ro pot fi realizate acum peste 300 de tipuri de plăți. Este important de menționat că în cazul tranzacțiilor făcute atât prin intermediul drpciv.ro, cât și prin intermediul ghiseul.ro dovada plăţii nu este necesară.

A fost promulgată și legea care asigură posibilitatea achitării online a contravalorii paşaportului

Legea care asigură posibilitatea achitării contravalorii paşapoartelor direct în contul Companiei Naţionale „Imprimeria Naţională” – S.A., inclusiv prin intermediul Sistemului naţional electronic de plată online – SNEP a fost promulgată. De asemenea, sunt specificate și clarificate și unele operaţiuni subsecvente, precum modalitatea de returnare a sumelor plătite eronat sau pentru care serviciul nu a mai fost prestat, precum şi termenele de returnare.

Legea mai vizează modificarea art.11 din Ordonanţa Guvernului 195/2002, astfel încât să se creeze premisele legale necesare pentru realizarea plăţilor pentru emiterea certificatelor de înmatriculare, a autorizaţiilor provizorii şi a permiselor de conducere direct în contul disponibil deschis pe numele Regiei Autonome Administraţia Patrimoniului de Stat.

„Pentru cererile de eliberare a paşapoartelor depuse în ţară, contravaloarea paşapoartelor se achită în contul Companiei Naţionale Imprimeria Naţională – S.A., prin mandat poştal, prin mijloace de plată on-line, inclusiv prin intermediul Sistemului naţional electronic de plată online – SNEP sau prin unităţile bancare cu care Compania Naţională Imprimeria Naţională – S.A., încheie convenţii în acest scop”, se arată în legea promulgată de şeful statului.