Home » Știri » Vaccinul antigripal – rată scăzută în Europa

Vaccinul antigripal – rată scăzută în Europa

Ionel Palade / 24.10.2016, 15:50
Vaccinul antigripal – rată scăzută în Europa

Vaccinul antigripal este din ce în ce mai puțin administrat la nivel european. Medicii își exprimă îngrijorarea și cer un cadru legal privind obligația vaccinării.

Vaccinul antigripal este tot mai puțin utilizat la nivel european. La un eveniment dedicat prevenției prin vaccinare – Forumul Naţional STOP GRIPĂ -, experți români români şi străini, reprezentanţi ai societăţii civile şi cei ai Direcţiilor de Sănătate Publică din ţară au elaborat un comunicat, citat de news.ro, în care își exprimă îngrijorarea cu privire la scăderea ratei de vaccinare antigripală în Uniunea Europeană.

“Rata acoperirii vaccinale antigripale nu a crescut de la pandemia din 2009, iar acest lucru este îngrijorător. Europa este singura regiune în care acoperirea vaccinală este în scădere în multe dintre ţări”, a susținut dr. Pasi Penttinen, coordonator al Programului de Supraveghere pentru Gripă şi Virusuri Respiratorii, Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC).

Prof. Univ. Dr. Victoria Aramă, specialist în boli infecţioase la Institutul Naţional de Boli Infecţioase “Prof.Dr. Matei Balş”, confirmă că “vaccinurile gripale disponibile şi utilizate de peste 60 de ani sunt bine tolerate şi eficiente în prevenirea atât a formelor uşoare, cât şi a formelor severe de gripă. La nivelul populaţiei vârstnice, vaccinarea reduce morbiditatea asociată gripei cu până la 60% şi mortalitatea cu până la 80%”.

La rândul său, dr. Valeria Herdea, preşedinte al Asociaţiei Române pentru Educaţie Pediatrică în Medicina de Familie (AREPMF), a declarat: “O ţară bogată investeşte în prevenţie, o ţară săracă investeşte în tratament. România ar trebui să scape de ideea că suntem o ţară săracă”.

Experții prezenți la Forumul Naţional STOP GRIPĂ  au cerut încă o dată  un cadru legal care să reglementeze vaccinarea în România.

În actualul context, în care acoperirea vaccinală a scăzut alarmant şi România se confruntă cu o epidemie de rujeolă, s-a conturat mai mult ca oricând necesitatea unei discuţii realiste şi argumentate despre  vaccinare ca act de prevenţie responsabil, inclusiv vaccinarea antigripală, aflându-ne la începutul sezonului gripal 2016-2017.

Vaccinul antigripal – ușor de găsit, greu de administrat

 

Coordonatorul Programului de Supraveghere pentru Gripă şi Virusuri Respiratorii, dr. Pasi Penttinen, a făcut o statistică privind administrarea vaccinului antigripal în țările europene. “În sezonul gripal 2008/2009 şi 2012/2013, acoperirea vaccinală la vârstnici (+65 de ani) a fost de peste 70% în Olanda, Irlanda de Nord, Scoţia şi Anglia, în timp ce în unele ţări baltice a fost raportată o acoperire de doar 1%. Şase ţări europene nu monitorizează vaccinarea antigripală pe grupe de vârstă specifice: Grecia, Cipru, Bulgaria, Cehia, Liechtenstein şi Belarus. În sezonul gripal 2012/2013 acoperirea vaccinală antigripală în România a fost de 53%, în creştere faţă de sezonul anterior, în timp ce Polonia, Germania şi Italia au raportat o scădere a acoperirii vaccinale”, a subliniat dr. Pasi Penttinen.

În România, potrivit datelor Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, în sezonul gripal 2015-2016 numărul cazurilor confirmate cu gripă în cadrul supravegherii afecţiunilor clinice compatibile cu gripa (ILI)  a fost de 1.064 cu virusuri gripale tip A şi 110 cu virusuri gripale tip B. Din cele 4.263 cazuri de afecţiuni clinice compatibile cu gripa raportate, un procentaj de 55,5% s-au internat (2.366 cazuri), iar cele mai multe cazuri care au necesitat internarea au fost persoanele cu vârsta de peste 65 de ani.

În cadrul campaniei naţionale de vaccinare antigripală, în sezonul 2015-2016 au fost distribuite de către Ministerul Sănătaţii pentru vaccinarea grupelor populaţionale aflate la risc 642.810 doze de vaccin gripal. Au fost vaccinate 636.755 persoane, acoperirea vaccinală în populaţia generală fiind de 3,2%.

Statisticile arată că în Europa vaccinarea împotriva gripei sezoniere previne anual între 1,6 şi 2,1 milioane de cazuri de gripă şi între 25.200 şi 37.200 de decese.

Vaccinul antigripal este o măsură activă de prevenire a gripei sezoniere, fiind sigur, eficient şi reducând impactul epidemiilor. „Compoziţia vaccinului gripal pentru sezonul 2016/2017, emisfera nordică, potrivit recomandării Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, este A/California/7/2009 (H1N1)pdm09-like virus, A/Hong Kong/4801/2014 (H3N2)-like virus şi B/Brisbane/60/2008-like virus (B/Victoria lineage)”, a precizat prof. univ. dr. Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie şi membru în Comitetul  Permanent al Biroului Regional al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) Europa.

Sursa foto: mojpedijatar.co.rs