Home » Știri » ”Venim vineri și facem haos total” – cum au ajuns galeriile să controleze protestul din București [VIDEO]

”Venim vineri și facem haos total” – cum au ajuns galeriile să controleze protestul din București [VIDEO]

Octavian Palade / 02.02.2017, 11:40
”Venim vineri și facem haos total” – cum au ajuns galeriile să controleze protestul din București [VIDEO]

Protestul din București – privind ordonanțele de urgență date de guvernul Grindeanu – a adunat peste 150.000 de manifestanți. Totuși, Piața Victoriei a început să se golească începând cu ora 22.30, când ultrașii i-au atacat pe jandarmi. 

Cu toate că televiziuni precum Antena 3 sau România TV le-au prezentat pe persoanele violente drept protestari, scopurile și originile respectivelor persoane au devenit clare în scurt timp.

Hotnews, citând surse de la protestul din București, îi descrie pe agitatori drept membri ai galeriilor de fotbal din Capitală. Ultrașii au aruncat cu petarde, bucăți din mobilierul stradal și gheață spre jandarmi, iar aceștia au ripostat cu scuturi și gaze lacrimogene pentru a dispersa mulțimea agresivă.

Pe pagina de Facebook ”Peluza Catalin Hildan Dinamo”, pagină a galeriei formată din fanii Dinamo București, au fost publicate, înainte de protestul de miercuri seară, mai multe mesaje care păreau să prevestească acțiunile violente. ”Mergem la protest în mod organizat sau pe cont propriu?”, ”Să zăpăcim oile!” și ”Îi rupem” sunt câteva dintre comentariile publicate de membrii galeriilor. Una dintre persoanele de acolo susține că participarea la proces ”nu e free”, ridicând presupuneri privind o posibilă remunerare a ultrașilor violenți.

Tot miercuri seară, în timpul violențelor de la protestul din București, a început să circule pe Facebook următorul mesaj: „Fratii Negoita au strans galeria echipei de fotbal Dinamo la Rin Grand Hotel si i-au adus cu autobuzele la protest inarmati cu petarde si lacrimogene ca sa strice protestul din aceasta seara, Fratii Negoita sunt membri PSD cu dosare penale care beneficeaza de legea gratierii!”

Acesta a fost preluat chiar de Carmen Negoiță, fosta soție a lui Ionuț Negoiță, patronul clubului FC Dinamo București. ”Am stat 4 ore in piata si toata lumea era pasnica. In coltul dreapta al Guvernului era un grup de dubiosi, care pareau ca pregatesc ceva. Unul din prietenii mei chiar a zis ca astia fac parte din galerie. Ceea ce se pare ca este adevarat”, a mai scris Carmen Negoiță.

Vlad Ursulean, de la Casa Jurnalistului, a rămas în mijlocul persoanelor agresive și a transmis live pe contul lui de Facebook ciocnirea dintre acestea și jandarmi. Într-un fragment de clip, pe care îl puteți vedea mai sus, ultrașii se dau bătuți, dar promit că vor reveni și în seara de joi. ”Haideți, mă, gata, venim mâine și facem haos (…) Venim toți, mai mulți!, nu 20 de inși (…)”, spune unul dintre cei care aruncă cu zăpadă spre jandarmi. ”Nu poți să te bați cu ei cu pumnii goi. Oricât de mult ai vrea, oricât de mult ne-am dori noi, nu poți să-i bați pe ăia. (…) Nu suntem Termopile, nu avem săgeți și arcuri. Venim vineri și facem haos total. Luați tot ce aveți pe acasă și ne căcăm pe ei (…)”, mai țipă el. ”Până vineri mai e mult”, spune un alt ultras. ”Rugați-vă de tovarășii cu motoare să vă dea din astea, să vă dea căști. E altceva”. La un moment dat, cineva aruncă o sticlă incendiară.

Într-un alt clip video, urcat pe Facebook de către Cătălin Ioan Berenghi, este înfățișat un tânăr prins de jandarmii în civil cu o sacoșă de cocktailuri Molotov. Acesta spune că

În timpul violențelor pornite de membrii galeriilor, protestatarii strigau ”fără violență” și ”așa nu”, dar gazele lacrimogene și deplasarea cordoanelor de jandarmi i-au descurajat și pe manifestanții pașnici de la protestul București. Sunt anunțate mișcări de stradă și joi seară.