Home » Știri » Veste bună pentru deținuți: Vor avea pedepse reduse

Veste bună pentru deținuți: Vor avea pedepse reduse

Octavian Palade / 23.11.2016, 13:00
Veste bună pentru deținuți: Vor avea pedepse reduse

Potrivit unui proiect de lege aprobat de Guvern, cei deținuți în penitenciare vor avea pedepse reduse din cauza condiţiilor necorespunzătoare.

Cei deținuți în condiţii necorespunzătoare vor avea câte 3 zile scăzute din pedeapsă pentru fiecare lună petrecută în astfel de condiţii, a decis Guvernul, care a aprobat miercuri un proiect de lege în acest sens, relatează news.ro, citând surse din Executiv.

Actul normativ prevede că pentru fiecare lună petrecută în condiţii necorespunzătoare, deţinuţilor ar urma să li se scadă trei zile din pedeapsa primită. Prin condiţii necorespunzătoare, se înţelege un spaţiu de detenţie mai mic de trei metri pătraţi pentru fiecare deţinut. Această prevedere ar urma să se calculeze pentru deţinuţii care se află în astfel de condiţii necorespunzătoare de detenţie începând cu data de 24 iulie 2012. Reducerea pedepsei ar urma să fie acordată din oficiu şi nu va fi condiţionată de vreo cerere, aceasta urmând să se aplice şi pentru arestul preventiv. Nu vor beneficia de această lege deţinuţii aflaţi în spitalele penitenciarelor.

Pedepse scurtate pentru deținuți

”Proiectul de lege îşi propune un dublu scop: de a acorda o compensare persoanelor care execută pedepse privative de libertate în condiţii de supraaglomerare severă şi de a contribui, în acelaşi timp, la degrevarea penitenciarelor. Astfel, toate persoanele private de libertate vor avea în mod automat vocaţia de a beneficia de liberarea condiţionată, dacă îndeplinesc condiţiile stabilite prin proiect, respectiv care au fost sau sunt cazate în condiţii de supraaglomerare, însemnând un spaţiu mai mic sau egal cu 3 mp/deţinut. În acest mod, măsura reglementată depăşeşte cadrul unui remediu compensatoriu stricto sensu – acordarea compensării operând din oficiu, nefiind condiţionată de formularea unei cereri de către persoana deţinută – înscriindu-se în măsurile generale ce vizează îmbunătăţirea condiţiilor de detenţie în penitenciare”, se menționează în expunerea de motive publicată pe site-ul Ministerului Justiţiei.

Conform proiectului de lege de modificare şi completare a Legii 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, acordarea compensării urmează să fie operată din oficiu şi să nu mai fie condiţionată de formularea unei cereri de către persoana deţinută.

Această compensare se realizează în procedura liberării condiţionate, toate condiţiile pentru acordarea acesteia urmând a fi examinate de comisia de liberare condiţionată din cadrul penitenciarului şi de către instanţă, se mai arată în proiect.

În anul 2012, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a pronunţat o hotărâre semi-pilot împotriva României din cauza supraaglomerării şi a condiţiilor necorespunzătoare de detenţie. CEDO a stabilit că acestea reprezintă probleme structurale ale sistemului penitenciar din România.

Totul a început de la un fost deţinut condamnat definitiv, care în 2004, la 12 ani şi şase luni de închisoare pentru omor, fiind eliberat condiţionat în 2011, a reclamat încălcarea articolului 3 (interzicerea tratamentelor inumane sau degradante) din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, respectiv probleme de igienă, supraaglomerare, slabă şi necorespunzătoare îngrijire medicală, inclusv timpul insuficient petrecut în afara celulelor şi hrana necorespunzătoare.