Home » Știri » Victoria lui Trump, reacții. Liderii UE salută succesul lui Trump şi îl invită la un summit

Victoria lui Trump, reacții. Liderii UE salută succesul lui Trump şi îl invită la un summit

Octavian Palade / 09.11.2016, 13:59
Victoria lui Trump, reacții. Liderii UE salută succesul lui Trump şi îl invită la un summit

Victoria lui Trump la președinția SUA este salutată și de liderii Uniunii Europene. Șefii Parlamentului, Consiliului şi Comisiei europene îl invită la un summit UE.

Victoria lui Trump la în lupta pentru Casa Albă este salutată de comunitatea europeană. Relaţiile transatlantice cu Statele Unite merg dincolo de alegerea lui Donald Trump ca preşedinte, a a ținut să precizeze miercuri şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, în vreme ce şefii Parlamentului, Consiliului şi Comisiei europene îl felicită pe Trump pentru victorie şi-l invită la un summit UE, scrie news.ro.

„Relaţiile UE-SUA sunt mai profunde decât orice schimbare în politică. Vom continua să lucrăm împreună, redescoperind puterea Europei”, a scris Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă miercuri pe Twitter, potrivit AP.

Martin Schulz, preşedintele Parlamentului European (PE), a îndemnat la „respectarea rezultatului” alegerilor prezidenţiale americane şi a apreciat că Trump „a reuşit să devină port-stindardul angoasei şi temerilor a milioane de americani”.

Schulz a apreciat că alegerea lui Donald Trump ca al 45-lea preşedinte american va îngreuna cooperarea cu Uniunea Europeană (UE) şi PE.

„Va fi dificil, mai dificil decât cu administraţia (actuală), dar el este preşedintele liber ales”, a declarat acesta pentru postul Europe1.

„Trebuie să-l respectăm pe viitorul preşedinte al Statelor Unite (…) Eu sper că vom găsi o cale de cooperare”, a mai afirmat Schulz.

Pe de altă parte, preşedintele Consiliului European Donald Tusk şi preşedintele Comisiei Europene (CE) Jean Claude-Juncker îl felicită pe Trump pentru victoria sa într-o scrisoare comună.

Cei doi oficiali subliniază asupra importanţei consolidării relaţiilor transatlantice în faţa unor „provocări fără precedent ca Daesh (acronimul arab al Statului Islamic), ameninţărilor fără precedent la adresa suveranităţii şi integrirăţii teritoriale a Ucrainei, modificărilor climatice şi migraţiei”.

Aceștia vor, de asemenea, o consolidare a colaborării dintre UE şi Statele Unite „în faţa ameninţărilor la adresa securităţii în Eurpa de Est şi Sud” şi în vederea încheierii TTIP.

În plus, Tusk şi Juncker îl invită pe Trump la unul dintre viitoarele summituri UE la care poate veni cât mai curând, pentru a „trasa o hartă a cursului relaţiilor (UE-SUA) pentru următorii patru ani.”

Donald Trump a uimit întreaga lume, marţi seară, obţinând o victorie zdrobitoare împotriva favoritei în cursa către Casa Albă, Hillary Clinton, punând capăt guvernării democrate din ultimii opt ani.