Home » Știri » Viktor Orban: Alegerile prezidenţiale americane, sfârşitul ”non-democraţiei liberale”

Viktor Orban: Alegerile prezidenţiale americane, sfârşitul ”non-democraţiei liberale”

Octavian Palade / 10.11.2016, 16:17
Viktor Orban: Alegerile prezidenţiale americane, sfârşitul ”non-democraţiei liberale”

Viktor Orban este de părere că rezultatele alegerilor din SUA marchează finalul ”non-democraţiei liberale”, o idee extrem de populară în ultimele două decenii.

Declaraţia lui Viktor Orban vine după ce acesta a devenit primul lider european care l-a felicitat pentru victorie pe Donald Trump, realatează Reuters, potrivit news.ro.

”Aceasta este a doua zi a unui eveniment istoric, în care civilizaţia vestică pare că a reuşit să se elibereze cu succes din limitele unei ideologii. Trăim finalul epocii non-democraţiei liberale – în care am trăit pentru ultimii 20 de ani – şi acum putem să ne întoarcem spre adevărata democraţie”, a susţinut premierul ungar în cadrul unei conferinţe organizate de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare.

Viktor Orban a fost primul lider european care şi-a exprimat deschis susţinerea clară pentru unul dintre cei doi prezidenţiabili americani, în cazul său Donald Trump, care a înregistrat o victorie cu adevărat surprinzătoare şi neprevăzută în faţa contracandidatei democrate Hillary Clinton.

La fel ca și Trump, premierul ungar şi-a atras critici dure din partea oponenţilor politici pentru crearea unui mediu de afaceri favorabil ruşilor şi pentru legăturile strânse cu Kremlinul.

Viktor Orban a menționat că este timpul potrivit pentru ca politicienii să rupă cătuşele corectitudinii politice.

Oficialul de la Budapesta este cunoscut pentru ciocnirile sale ideologice şi politice cu liderii de la Bruxelles.

”Noi suntem direcţi cu privire la problemele naţiunii şi găsim soluţii care nu derivă dintr-o ideologie şi sunt bazate pe o gândire pragmatică şi creativă, care izvorăşte din bun-simţ. Suntem la două zile după această explozie puternică şi suntem încă în viaţă. Ce lume minunată! Asta arată cât este de creativă şi inovativă democraţia”, a declarat Viktor Orban.

Prim-ministrul ungar a explicat că asemenea deciziei britanicilor de a ieşi din blocul comunitar, rezultatele alegerilor prezidenţiale reprezintă o schimbare importantă în gândirea populară globală.

”Brexitul este departe de a fi o tragedie. Nu este o înfrângere, ci o încercare a unei naţiuni mari de a avea un succes propriu pe un drum diferit decât cel urmat de ceilalţi”, a mai declarat liderul maghiar.

Viktor Orban a fost primul lider european care l-a felicitat pentru victorie pe Donald Trump.