Home » Știri » Viteza medie de descărcare de pe internet fix, creștere cu 30% în România

Viteza medie de descărcare de pe internet fix, creștere cu 30% în România

Octavian Palade / 08.11.2016, 16:58
Viteza medie de descărcare de pe internet fix, creștere cu 30% în România

Viteza medie de descărcare de date pe internet fix a crescut cu 30% în trimestrul al treilea, până la 98 Mbps.

Utilizatorii de internet din România au descărcat date pe rețeaua fixă cu o viteză medie de 97,7 Mbps în al treilea trimestru al acestui an, cu 30% mai mare față de viteza medie înregistrată în primele două trimestre, arată un raport publicat marţi de Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), citat de news.ro.

Pe de altă parte, viteza medie de descărcare pe internetul mobil s-a menţinut constantă. Aceasta a fost, în al treilea trimestru, de 27,98 Mbps, aproape identică cu viteza medie din primele două trimestre, de 27,72 Mbps.

Creşterea înregistrată pe trimestrul al treilea ajută România să rămână în topul ţărilor cu cea mai mare viteză de acces la internet din lume, precizează ANCOM.

“Viteza medie de download experimentată în mod real de utilizatorii de internet fix din România în cel de-al treilea trimestru al anului este în creştere cu 30% faţă de viteza medie înregistrată la nivel naţional în primele două trimestre din 2016, un indiciu că România se va menţine în topul ţărilor cu cele mai mari viteze de acces la internet”, a menționat Eduard Lovin, director în cadrul ANCOM.

Raportul ANCOM arată o creştere şi în ceea ce priveşte viteza medie reală de încărcare de date, cu aproximativ 14%, până la 73,78 Mbps, pentru serviciile fixe, şi cu 3%, până la 11,1 Mbps, pentru serviciile mobile.

Cea mai mare viteză medie de descărcare pe internet fix a oferit-o, în trimestrul al treilea, furnizorul UPC România (114,2 Mbps), urmat de RCS & RDS (111,64 Mbps) şi Nextgen Communications (90 Mbps).

La internetul mobil, cea mai mare viteză medie de descărcare a fost înregistrată la compania Orange România (37,8 Mbps), urmată de Vodafone România (29,64 Mbps) şi Telekom România (19,79 Mbps).

ANCOM realizează trimestrial, prin intermediul aplicaţiei Netograf.ro, statistici privind calitatea serviciului de internet fix şi mobil în România, printre care şi vitezele medii de descărcare a datelor, aşa cum au fost experimentate de fiecare utilizator care a folosit aplicaţia pentru măsurători, separate în funcţie de operator.