Home » Știri » Vize pentru Canada. România şi Bulgaria cer garanţii scrise

Vize pentru Canada. România şi Bulgaria cer garanţii scrise

Ionel Palade / 20.10.2016, 14:58
Vize pentru Canada. România şi Bulgaria cer garanţii scrise

Vize pentru Canada acordate României şi Bulgariei ar putea fi aprobate, în urma solicitării celor două state a unor garanţii scrise referitor la liberalizarea vizelor, ca să nu se mai opună Acordului Economic şi Comercial Global între UE şi Canada (CETA). 

Vize pentru Canada, conform acestui acord, nu vor mai fi cerute de către statul canadian cetăţenilor din UE, mai puţin românilor şi bulgarilor.

Potrivit portalului Euractiv, citat de news.ro, nu există nicio obiecţie ca atare din partea Bucureştiului şi a Sofiei, dar acum este o ocazie pentru a pune presiune asupra Canadei.

Decizia vine în urma înţelegerii dintre cele două state, semnată la 20 decembrie 2013, prin care acestea acţionează în comun în privinţa liberalizării vizelor, cu atât mai mult cu cât terţe state solicită condiţii diferite faţă de cetăţenii europeni, în funcţie de ţara de provenienţă.

Până acum, s-au desfăşurat diverse reuninuni între Canada, Comisia Europeană (CE), Bulgaria şi România, subiectul fiind liberalizarea vizelor.

Totuşi, în timp ce Bulgaria pare să fie de acord cu ridicarea progresivă a vizelor, România doreşte o liberalizare completă începând din 2017.

În cadrul unei reuniuni extraordinare dedicate comerţului, care s-a desfăşurat pe 18 octombrie la Luxemburg, ambele state au cerut garanţii scrise de la autorităţile canadiene, înainte să-şi dea acordul pentru CETA.

Preşedintele reuniunii, ministrul slovac al Economiei, Peter Žiga, a confirmat că participanţii la Consiliu cunosc poziţiile celor două ţări.

„Aş vrea să încurajez toţi participanţii la rezolvarea problemei cât mai rapid posibil”, a cerut el.

La rândul său, vicecancelarul german Sigmar Gabriel a subliniat că „un acord (asupra CETA) nu a fost posibil deoarece România, Bulgaria şi Belgia au în continuare rezerve”.

Vize pentru Canada: opoziţia Valoniei

Valonia, o regiune francofonă belgiană, se opune cu vehemenţă ratificării acordului.

Faţă de România şi Bulgaria, regiunea francofonă are obiecţii şi în privinţa conţinutului CETA.

Parlamentul valon urmează să-l examineze din nou vineri.

Deoamdată, valonii nu sunt dispuşi să accepte CETA necondiţionat.

Acordul Economic şi Comercial Global UE-Canada va fi luat în discuţie la summitul UE de vineri, înaintea Summitului UE-Canada care se va desfăşura pe 27 octombrie.

Comisarul european pentru Comerţ, Cecilia Malmström, a declarat că dacă nu se va ajunge la un consens, acordul va fi pus în aplicare provizoriu, la începutul anului 2017, până când toate statele îl vor ratifica.

Totuşi, dacă se va încerca aplicarea forţată a acordului, acesta s-ar putea să nu aibă şanse de reuşită.

Sursa foto: viza.md