Home » Știri » Vizita lui Donald Trump în Mexic: o decizie apărată chiar de președintele Mexicului

Vizita lui Donald Trump în Mexic: o decizie apărată chiar de președintele Mexicului

George Stanciu / 24.10.2016, 15:36
Vizita lui Donald Trump în Mexic: o decizie apărată chiar de președintele Mexicului

Președintele Mexicului, Enrique Pena Nieto, își apără decizia de a-l fi invitat pe Donald Trump, candidatul republican la Casa Albă, în Mexic, dar susține că întâlnirea ar fi putut să decurgă și mai bine. 

Întâlnirea dintre Trump şi Pena Nieto, ce a avut loc pe 31 august, a fost aranjată destul de pripit și a provocat un val de indignare în statul de la sud de SUA, deoarece republicanul a avut mai multe critici la adresa mexicanilor, a amenințat că va ridica un zid la granița dintre Statele Unite și Mexic şi a afirmat că va revoca acordurile comerciale încheiate de State cu a doua cea mai mare economie din America Latină.

„Am avut în faţă o dilemă (…), după ce am înaintat propunerea şi el a spus ‘da’. Pentru că, în final, este vorba despre asigurarea intereselor Mexicului, chiar dacă (gestul – n.r.) era foarte controversat, aşa cum s-a şi dovedit a fi”, a transmis Pena Nieto, în timpul unui interviu pe care l-a acordat postului de televiziune Canal 11, citat de news.ro.

“Am fi putut face lucrurile mai bine? Poate că da. Cred că acest interes adevărat de a organiza o reuniune pentru a avea grijă de interesele Mexicului, cred că ar fi putut fi pus în practică mai bine”, a mai adăugat președintele Mexicului despre vizita lui Donald Trump.

Pe parcursul vizitei, Trump a susținut că vrea să colaboreze cu Mexicul. Cu toate acestea, imediat ce s-a întors în SUA, el a ținut un discurs în Arizona, insinuând că Mexicul va plăti pentru gardul ce va fi construit la graniță, Dacă republicanul va câștiga.

În urma valului de critici de după vizita candidatului Trump, ministrul de Finanţe mexican Luis Videgaray, ce a avut un rol important în pregătirea vizitei oficialului american, și-a dat demisia.

Liderul mexican i-a transmis o invitație și democratei Hillary Clinton, dar aceasta a refuzat.