Home » Știri » Volkswagen: FBI a scos la iveală noi documente în scandalul emisiilor

Volkswagen: FBI a scos la iveală noi documente în scandalul emisiilor

Sebastian Rotaru / 10.01.2017, 13:29
Volkswagen: FBI a scos la iveală noi documente în scandalul emisiilor

O conspirație penală pusă la punct atent și un coșmar pentru avocați – așa poate fi descris scandalul emisiilor de la Volkswagen.

Un document al FBI scoate la iveală eforturile unor responsabili ai companiei de a „șterge urmele” fraudei, potrivit Agerpres.

Raportul de 17 pagini, privind scandalul emisiilor, a stat la baza arestării zilele trecute, la Miami, a unui director de la VW, asupra căruia planează acum acuzații de complot în vederea obstrucționării autorităților de mediu ale SUA, fraudarea clienților VW și încălcare a legislației americane privind poluarea. Oliver Schmidt, care urmează să compară în fața unei curți federale din Detroit, s-a aflat la conducerea unității pentru mediu și inginerie a VW din Auburn Hills, statul Michigan, în ultimii ani de derulare a schemei de fraudare a emisiilor, care potrivit guvernului american a avut loc între 2006 și septembrie 2015, momentul în care compania a fost nevoită să-și recunoască fapta.

Plângerea penală formulată împotriva sa, în care compania VW este acnhetată în scandalul emisiilor, arată că Oliver Schmidt era principalul responsabil pentru conformarea la normele de mediu din SUA și în 2015 s-a implicat direct în răspunsul dat de VW agențiilor de reglementare americane ce fuseseră alertate în legătură cu existența unor discrepanțe serioase între rezultatele testelor de emisii și performanțele motoarelor diesel ale grupului în condiții reale.

În iulie 2015, cu doar câteva săptămâni înainte de izbucnirea scandalului, Schmidt s-a pregătit minuțios în vederea unei întâlniri la care a prezentat conducerii VW din Wolfsburg, în Germania, software-ul folosit în mod ilicit pentru a altera testele de emisii, instalat pe circa 11 milioane de automobile cu motorizare diesel din întreaga lume. Un coleg de-al său de la unitatea de dezvoltare a motoarelor care l-a ajutat la pregătirea întâlnirii cooperează în prezent cu FBI pentru a evita punerea sa sub acuzare în SUA.

FBI a coroborat de asemenea documente ce indică faptul că angajații VW pregăteau un tabel — posibil o prezentare în PowerPoint — sintetizând toată gama potențialelor urmări ale unor discuții iminente cu autoritățile de reglementare a emisiilor din statul California, ce deveneau tot mai suspicioase pe zi ce trece. În acest tabel rezultatele discuțiilor puteau fi de la „pozitive” pentru companie, ceea ce ar fi însemnat acordul autorităților pentru modelele VW 2016, până la „negative”, tradus prin lipsa aprobării, dar era prevăzut și un al treilea scenariu, cel mai rău, în cazul unui eșec de a explica într-un mod satisfăcător discrepanțele testelor de emisii: „Inculpare?”.

Arestarea lui Oliver Schmidt a aruncat o umbră asupra salonului auto care are loc zilele acestea la Detroit și cu prilejul căruia constructorul german încearcă să-și refacă imaginea în SUA și să-și relanseze vânzările, după ce scandalul emisiilor a însemnat un declin al companiei. „Trebuie să ne asumăm responsabilitatea și să acceptăm continuarea investigațiilor”, a declarat luni la Detroit Herbert Diess, șeful mărcii VW.