Home » Știri » Votul în diaspora a început pentru alegerile parlamentare 2016

Votul în diaspora a început pentru alegerile parlamentare 2016

Redactia Știri / 10.12.2016, 21:53
Votul în diaspora a început pentru alegerile parlamentare 2016

Votul în diaspora la alegerile parlamentare 2016 a început deja de mai bine de o oră, din cauza diferenței de fus orar, în Noua Zeelandă. Ultimii vor vota românii aflați în vestul Statelor Unite, cand în Romania va fi deja luni dimineață.

Pentru aceste alegeri parlamentare, peste 600.000 de români au dreptul să își exprime preferința politică.

Votul în diaspora la alegeri parlamentare 2016: votul prin corespondență

Pentru prima dată, în diaspora este acceptat votul prin corespondență, alături de votul exercitat la secțiile de votare.

Alegeri parlamentare 2016. Deși românii care locuiesc în străinătate au avut posibilitatea de a vota prin corespondență, foarte puțini au ales această variantă, prin înscrierea obligatorie în Registrul Electoral până la date de 14 septembrie. Și încă și mai puțini și-au dus votul până la capăt – doar 4.500 de alegători, aproximativ jumătate dintre cei înscriși, au trimis buletinele în timp util, până la data de 8 decembrie.

În plus, potrivit autorităților, o mare parte dintre buletinele trimise sunt deja declarate nule, întrucât nu au fost respectate normele de votare pentru alegeri parlamentare 2016: certificatul de alegător trebuia pus în plicul mare, vizibil, iar votul exprimat trebuia să fie în plicul mic, sigilat. Dacă ați făcut altfel, votul vă va fi respins.

Votul în diaspora: Prezentarea la secțiile de votare

Cine nu a trimis votul prin corespondență, se poate prezenta la o secție de votare organizată pe lângă locuință sau pe lângă ambasadele, consulatele, oficiile consulare și institutele culturale ale României în străinătate. Cele mai multe secții de votare sunt în Italia (73), Spania (53) și Republica Moldova (35). În total, sunt 417 secții.

Oricum, țineți cont că trebuie să aveți actele de domiciliu sau reședință. Dacă vă aflați cumva într-o călătorie în România, nu veți putea vota, ca această măsura fiind luată pentru prevenirea oricărei încercări de fraudare electorală.

Mergeți la vot! Fiți unul dintre cei peste 18 milioane de români cu drept de vot care își vor exercita acest drept!