Home » Știri » WikiLeaks: Bill Clinton a vrut să intermedieze negocierile Greciei cu creditorii din zona euro

WikiLeaks: Bill Clinton a vrut să intermedieze negocierile Greciei cu creditorii din zona euro

Octavian Palade / 04.11.2016, 10:35
WikiLeaks: Bill Clinton a vrut să intermedieze negocierile Greciei cu creditorii din zona euro

Site-ul WikiLeaks afirmă că fostul președinte al SUA Bill Clinton a încercat în 2015 să intermedieze negocierile Greciei cu creditorii din zona euro.

Potrivit WikiLeaks, Bill Clinton a încercat în 2015 să fie un canal privat de comunicaţii între premierul grec Alexis Tsipras şi cancelarul german Angela Merkel, scrie MarketWatch, citat de news.ro.

Emailurile publicate recent de WikiLeaks nu au fost confirmate de fostul şef de cabinet al lui Bill Clinton, John Podesta, în prezent şeful campaniei electorale a lui Hillary Clinton, acesta declarând că este posibil ca respectivele conversații să fie falsificate sau manipulate.

În emailuri se află corespondenţa între Amitabh Desia, consilier pentru politică externă al fostului preşedinte, şi Denis McDonough, şef de personal la Casa Albă pentru preşedintele Barack Obama.

Un mesaj datat 11 iulie 2015 din partea lui McDonough face referire la cinci subiecte de discuţii pe care Clinton ar fi trebuit să le abordeze cu Tsipras, inclusiv ca acesta ”să își păstreze calmul şi angajamentul pentru negocieri, chiar şi atunci când interlocutorii săi par să facă cereri nerezonabile”.

În aceeaşi zi, Desia a transmis că Angela Merkel este prea ocupată cu Grecia pentru a discuta cu Clinton despre situaţia Bosniei.

Se pare că fostul președinte american nici nu dorea de fapt să discute despre Bosnia, această ţară fiind folosită de Clinton doar ca pretext pentru a o întreba pe Merkel despre Grecia.

WikiLeaks nu clarifică dacă implicarea lui Bill Clinton a avut o contribuţie în negocieri, sau dacă a discutat cu liderii zonei euro în acea perioadă critică.

Totuși, la doar două zile după ce subiectele de discuţii i-au parvenit lui Clinton, Grecia a obţinut cel de-al treilea program de salvare, de 86 de miliarde de euro, în schimbul măsurilor de reformă asumate.

Grecia s-a menținut în zona euro, iar FMI a lăudat în septembrie reducerea deficitului bugetar primar al ţării, care exclude serviciul datoriilor, până aproape de zero.