Home » Tehnologie & Știinta » 2016 este cel mai cald an din istoria măsurătorilor meteorologice

2016 este cel mai cald an din istoria măsurătorilor meteorologice

George Stanciu / 15.11.2016, 13:24
2016 este cel mai cald an din istoria măsurătorilor meteorologice

Unii au simțit deja că 2016 este cel mai cald an de până acum, iar teoriile se confirmă; măsurătorile meteorologice dovedesc asta.

Luna mai a fost cea mai caldă lună de mai din istoria măsurătorilor, iar același lucru s-a întâmplat și în iunie, iar mai apoi în iulie și în august. De asemenea, n-ar trebui să fiți surprinși de faptul că și septembrie intră în aceeași categorie. Cu toate acestea, Organizația Meteorologică Mondială o spune din nou, în cadrul unui raport cu privire la climatul global.

Așa cum 2015 a depășit recordurile de măsurători de până la acea vreme, același lucru se întâmplă și cu 2016, care va deveni cel mai cald an din istoria măsurătorilor. Există și o serie de cauze naturale care au dus la aceste valori: curentul El Nino din Pacific a perturbat tiparele clasice de vreme, astfel că au fost înregistrate secete, dar și inundații puternice, mai ales în America de Sud. Cu toate acestea, El Nino reprezintă doar o parte din întreaga imagine.

Din ianuarie și până în septembrie, raportul arată că temperaturile globale au fost, în medie, cu 1,2 grade Celsius mai crescute decât temperaturile pre-industriale. Iarna a fost deosebit de caldă, atât februarie cât și martie având temperaturi cu 1 grad Celsius mai mari decât cele obișnuite. Acestea sunt doar valori medii; există zone din Siberia unde temperaturile au fost cu 6-7 grade Celsius mai mari decât de obicei.

Astfel de probleme nu se rezumă doar la temperaturi crescute. Gazele de seră au ajuns la un nivel ridicat, gheața din Oceanul Arctic este la valori mult sub cele normale și chiar și ghețurile din Antarctica sunt în scădere, arată popsci.com.

Temperaturile medii se apropie de valoarea de 2 grade Celsius peste nivelul pre-industrial, fiind valoarea critică enunțată din Acordul Climatic de la Paris. Peste 100 de țări au ratificat acordul, acestea fiind responsabile pentru 84% din emisiile globale.