Home » Tehnologie & Știinta » Armata SUA testează metode directe de stimulare a creierului pentru multitasking

Armata SUA testează metode directe de stimulare a creierului pentru multitasking

George Stanciu / 10.11.2016, 12:07
Armata SUA testează metode directe de stimulare a creierului pentru multitasking

Armata SUA caută metode prin care oamenii să poată fi capabili de a lucra cu informații venite simultan din mai multe surse. 

Armata Statelor Unite caută metode prin care oamenii să recunoască rapid informații și să răspundă la fel de rapid în situații extrem de tensionate, astfel că stimularea cranială directă este văzută ca o soluție. Momentan, stimularea transcutanată (tDCS) este testată, dar există întrebări cu privire la utilizarea ei, arată digitaltrends.com.

Operatorii de drone sunt un exemplu de persoane ce au de-a face cu o suprasolicitare a abilităților de multitasking. ”Operațiunile precum pilotarea de la distanță a dronelor necesită un operator care să monitorizeze și să răspundă la mai multe evenimente simultan, pe o perioadă lungă de timp”, arată cercetătorii de la laboratorul de cercetare al bazei aeriene Wright-Patterson. ”Din cauza monotoniei acestor sarcini, performanțele operatorului pot scădea la scurt timp după începerea lucrului”, mai arată aceștia.

Dispozitivul de testare creat de armata SUA are cinci perechi de electrozi. Electrozii de tip anod sunt așezați direct pe scalp, în zona cortexului prefrontal dorsolateral stâng, aflat în zona de deasupra ochiului stâng, la linia părului. Electrozii de tip catod sunt amplasați pe umărul drept, și nu pe altă zonă a scalpului, pentru a evita solicitarea unei alte zone a creierului.

Primul test tDCS a arătat că subiecții au avut o performanță cognitivă cu 30% mai ridicată, comparată cu un grup de control. Cercetătorii din armata SUA au arătat că tDCS poate augmenta și îmbunătăți capabilitățile de multitasking ale unui operator. Următorul pas este testarea duratei de stimulare.

Medicamente precum Ritalin și modafinil au fost folosite pemtru îmbunătățirea performanțelor soldaților, dar efectele asupra sănătății pe termen lung aduc o umbră de îndoială asupra folosirii acestora. Stimularea electrică a creierului este o alternativă mai sigură, dar vine cu problemele ei. Neil Levy, de la Oxford Centre for Neuroethics, este de părere că oamenii nu trebuie obligați să folosească astfel de dispozitive, împotriva voinței proprii.