Home » Tehnologie & Știinta » Copiii care suferă de autism ar putea fi tratați înainte să apară simptomele

Copiii care suferă de autism ar putea fi tratați înainte să apară simptomele

Sebastian Rotaru / 16.02.2017, 11:14
Copiii care suferă de autism ar putea fi tratați înainte să apară simptomele

Scanarea creierului uman poate detecta o formă de autism cu mult înainte ca simptomele să apară. De obicei, se descoperă abia la vârsta de doi ani că un copil suferă de boală, ceea ce, potrivit cercetătorilor, este prea târziu.

Studiul care a făcut această descoperire a fost publicat în jurnalul Nature și a demonstrat faptul că originile autismului sunt mult mai timpurii decât s-ar crede, adică în primul an de viață. Descoperirile ar putea duce la teste efectuate mai devreme pe copiii care suferă de autism, dar și la terapii care ar putea funcționa, deoarece creierul unui copil este mult mai maleabil în primii ani de viață, scrie BBC News.

Unu din 100 de oameni suferă de autism, tulburare care afectează particularități ale comportamentului social. Studiul a fost efectuat pe 148 de copii bolnavi, dintre care câțiva cu risc ridicat de autism, iar cei din urmă au avut frați sau surori care au suferit la rândul lor de autism. Creierele acestora au fost scanate la 6, 12 și respectiv 24 de luni de viață.

Scanarea creierelor acondus la observarea mai multor diferențe timpurii în partea creierului care răspunde de funcții avansate, cum ar fi vorbitul – cortexul cerebral – la copiii diagnosticați deja cu autism.

„Foarte devreme, în primii ani de viață, vedem zone ale creierului foarte diferite care precedează simptomele pe care oamenii le asociază în mod tradițional cu autismul”, a declarat Doctorul Heather Hazlett, cercetător la Universitatea din Carolina de Nord.

„Deci, ne oferă o țintă bună asupra momentului în care diferențele din creier ar avea loc la copiii cu risc ridicat de autism”, a mai declarat acesta.

Descoperirile au șansa de a schimba modul în care tulburarea este descoperită și tratată. Supunând copiii la scanerea cerebrală, în mod special cei cu risc ridicat al tulburării moștenite din familie, ar putea duce la diagnosticarea lor mai rapidă.

Pe terment lung, există posibilitatea să se facă ceva exact la fel în cazul tuturor bebelușilor, dacă testele ADN avansaează suficient încât să poată descoperii aceste probleme. Dacă se poate diagnostica mai repede, terapiile comportamentale, ca cele în care părinții sunt învățați cum să se comporte cu copiii care au autism, îi va învăța mai repede cum să devină mai afectivi.

Tot în acest studiu, cercetătorii au transformat imaginea cu creierul scanat într-o inteligență artificială. Aceasta a prezis în proporție de 80% care dintre copiii sunt pe cale să dezvolte autismul. În concluzie, Carol Povey, director al Centrului Național de Autism, a spus că „un singur test nu ar fi de ajuns pentru a detecta potențialul de autism al unui copil”.