Home » Tehnologie & Știinta » Boala Alzheimer s-ar putea să aibă leac

Boala Alzheimer s-ar putea să aibă leac

Sebastian Rotaru / 20.12.2016, 17:39
Boala Alzheimer s-ar putea să aibă leac

Boala Alzheimer s-ar putea să-și fi găsit leacul, potrivit unei echipe internaționale de cercetători care a descoperit un medicament pentru ea.

Studiul a avut loc în decursul a patru ani și a fost publicat și în Journal of Clinical Investigation. Cercetătorii arată că au fost descoperite molecule asemănătoare cu medicamentele care pot să restaureze pierderea de memorie, dar care pot să și încetinească progresele bolii neurodegenerative, potrivit sciencedaily.com.

”Am folosit șoareci ale căror celule din creier se degradează progresiv, așa cum se întâmplă și în cazul bolii Alzheimer. Proiectul se concentrează pe o anumită proteină din creier, despre care credem că are legătură cu boala Alzheimer, astfel că ar putea deveni ținta unor noi medicamente”, spun cercetătorii.

Șoarecii au fost tratați cu un nou tip de medicament și s-a descoperit nu doar că aceasta  rezolvă problemele dezordinii celulare la nivelul creierului, dar este capabil și să extindă durata de viață a șoarecilor ce suferă de Alzheimer.

Cercetătorii susțin că astfel de tipuri de medicamente au fost deja testate clinic pentru boala Alzheimer și au oferit semnale foaete bune la capitolul cogniție. Totuși, medicamentele trdiționale au o mulțime de efecte adverse la nivelul pacienților. Noul medicament nu cauzează niciun fel de reacție adversă după administrare.

Oamenii de știință spun că progresul este extrem de important, deoarece reușește să combată boala Alzheimer prin două direcții. Pe de-o parte, sunt combătute simptomele asociate cu neurodegenerarea, iar pe de altă parte, sunt deschise și noi posibilități cu privire la extinderea duratei de viață a unui pacient ce suferă Alzheimer.

Boala Alzheimer este cea mai răspândită formă de demență și afectează câteva milioane de oameni, la nivel global. Nu există tratamente care să încetinească sau care să oprească progresul acestei boli, singurele medicamente disponibile reușind doar să ascundă temporar simptomele acesteia.

Tags: