Home » Tehnologie & Știinta » Când și cum s-au format primele continente de pe Terra. Descoperirea uimitoare a cercetătorilor

Când și cum s-au format primele continente de pe Terra. Descoperirea uimitoare a cercetătorilor

Cojocaru Cristian / 09.11.2021, 14:29
Când și cum s-au format primele continente de pe Terra. Descoperirea uimitoare a cercetătorilor

Primele continente ale Terrei au luat naștere în urmă cu miliarde de ani. Află ce au descoperit cercetătorii despre formarea acestora și cum erau numite anterior.

Când au apărut primele continente ale lumii

Primele continente ale Terrei sunt cunoscute sub numele de cratoni. Acestea au ieșit la suprafața oceanelor în urmă cu 3,3 – 3,2 miliarde de ani.  Acest lucru respinge estimările anterioare cu privire la momentul când cratonii s-au ridicat pentru prima dată din apă, deoarece diverse studii au sugerat că apariția la scară largă a cratonului a avut loc acum aproximativ 2,5 miliarde de ani.

”Nu exista nicio incertitudine că aceste continente ieșeau parțial din apă încă de acum 3,4 miliarde de ani”, a declarat Ilya Bindeman, profesor de geologie la Universitatea din Oregon, care nu a fost implicat în noul studiu.

Acest lucru se datorează faptului că oamenii de știință au descoperit roci sedimentare care se formează din fragmentele sparte ale altor roci ce au suferit eroziune și intemperii care datează din acea epocă. Astfel de roci sedimentare s-au putut forma doar odată ce pământul a străpuns suprafața oceanelor timpurii ale Pământului.

Dar, deși geologii știau că cel puțin o parte dintre cratonuri trebuie să fi fost expuse cu mai bine de 3 miliarde de ani în urmă, momentul exact și amploarea apariției lor au rămas o chestiune de dezbatere, a declarat Bindeman pentru Live Science. Autorii studiului sugerează că astfel de cratoni întregi, nu doar mici bucăți de pământ, au apărut din oceane cu 3,3 miliarde de ani în urmă, chiar dacă atunci planeta nu avea ”tectonica plăcilor în stil modern” necesară pentru a conduce acele bucăți plutitoare de crustă în sus, a spus el.

primele continente
Primele continente ale lumii sunt cunoscute sub denumirea de cratoni

Cristalele au fost cele cu ajutorul cărora s-a putut determina data apariției primelor continente

Pentru noul studiu care a fost publicat în data de 8 noiembrie în jurnalul Proceedings of the National Academy of Sciences, autorii au mers în India la cratonul Singhbhum. Aici au fost găsite roci sedimentare antice, iar echipa a dorit să determine vârsta lor exactă dar și natura modului în care au luat nașterel, după cum a afirmat Priyardarshi Chowdhury, cercetător postdoctoral.

Pentru a data rocile, echipa le-a examinat pentru a găsi cristale minuscule numite zirconii, care conțin elementul radioactiv uraniu.  După ce a colectat zirconii, echipa a cercetat cristalele cu un laser pentru a dezvălui compoziția lor chimică, folosind o tehnică numită spectrometrie de masă. Uraniul se descompune la plumb la o rată fixă, astfel încât, examinând raportul dintre uraniu și plumb din fiecare probă, echipa ar putea determina vârsta rocilor. De aici, ei au estimat că întreg cratonul a fost expus cu aproximativ 3,2 miliarde până la 3,3 miliarde de ani în urmă.

Compoziția chimică a acestor roci magmatice codifică informații despre presiunea și temperatura la care s-au format pentru prima dată. Luând în considerare aceste compoziții chimice, echipa a construit un model pentru a recrea condițiile care au format rocile și, mai târziu, le-a forțat să ajungă la suprafața oceanului.

Alte cratonuri conțin roci sedimentare de vârste similare cu Cratonul Singhbhum din India, inclusiv Cratonul Kaapvaal din Africa de Sud și Cratonul Pilbara din Australia. Pe baza noului studiu, este posibil ca și aceste cratonuri să fi apărut în urmă cu mai bine de 3 miliarde de ani.