Home » Tehnologie & Știinta » Cântecele balenelor ne dezvăluie noi secrete

Cântecele balenelor ne dezvăluie noi secrete

George Stanciu / 04.11.2016, 12:40
Cântecele balenelor ne dezvăluie noi secrete

Se știe deja despre cântecele balenelor că ascund o mulțime de secrete, dar unul dintre acestea tocmai a fost elucidat. 

O nouă componentă din cadrul cântecelor pe care balenele le produc a fost identificată. Se știa deja de ani buni că astfel de sunete pot călători pe distanțe mari, dar se pare că metodă de comunicare ar ajuta și în cadrul localizării altor balene în largul oceanelor.

Într-o lucrare publicată în jurnalul Biology Letters, cercetătorul Aran Mooney descrie apropierea sa de un grup de balene cu cocoașă în largul insulei hawaiiene Maui. Echipa lui Mooney a măsurat două componente din cântecele balenelor: undele de presiune (cele care ne apasă nouă pe timpane și ne ajută să auzim) și mișcarea de particule (vibrația fizică a unei substanțe atunci când sunetul călătorește prin aceasta). În mod surprinzător, mișcarea de particule s-a propagat pe distanțe mult mai mari decât cele așteptate, arată sciencedaily.com.

Cercetătorii s-au așteptat ca mișcarea de particule să fie valabilă doar pentru câțiva metri, dar aceasta a fost înregistrată la aceeași intensitate și la 200 de metri de balene. Astfel, cântecele balenelor, mai ales componentele de frecvențe joase, ar putea călători mult mai mult decât se știa până acum.

Din punct de vedere evoluționist, există un precedent în materie de auz bazat pe vibrații. Deși majoritatea mamiferelor aud datorită undelor de presiune, hipopotamii, cele mai înrudite animale cu balenele, pot să simtă sunetul cu propriile corpuri atunci când se află sub apă, chiar dacă urechile lor sunt la suprafață. Elefanții, de asemenea, pot simți vibrații de frecvență joasă prin picioare, ajutându-i să găsească turma aflată la kilometri distanță.

Deși descoperirile lui Mooney deschid orizonturi noi de cercetare, ridică și semne de întrebare cu privire la modul în care activitățile umane afectează ecosistemul oceanic. Exploatările de petrol și gaze naturale, dar și vapoarele de mare tonaj emit sunete de frecvență foarte joasă, care pe noi nu ne afectează, dar care pot juca în rol important în modul în care balenele comunică.