Home » Tehnologie & Știinta » Cât de real este Multiversul? Ce spun oamenii de știință despre existența lui

Cât de real este Multiversul? Ce spun oamenii de știință despre existența lui

Cojocaru Cristian / 16.12.2021, 14:52
Cât de real este Multiversul? Ce spun oamenii de știință despre existența lui

Imaginează-ți că pornești într-un zbor cu racheta, părăsești Pământul, sistemul solar, galaxia și pătrunzi într-o altă galaxie, unde ai putea găsi un alt sistem solar, cu o altă planetă asemănătoare Pământului și acolo este un alt tu. Ei bine, acesta este multiversul și ar putea fi o predicție naturală a teoriilor fizice care definesc începutul universului, sau poate nu.

Este Multiversul real sau nu?

Cosmologii cred în mare măsură că atunci când universul nostru era extrem de tânăr, mai puțin de o trilionime dintr-o trilionime dintr-o secundă,  a devenit cât se poate de mic, iar în cea mai mică fracțiune de timp, universul a devenit cu adevărat, foarte mare. Cât de mare nu se poate spune, dar acest concept foarte ipotetic arată că ar fi „mult mai mare decât ai putea crede”.

Cele mai multe modele ale acestui eveniment, numite inflație, solicită un univers care este de cel puțin 10^52 de ori mai mare decât volumul observabil al cosmosului. Întrucât acel petic observabil are deja 90 de miliarde de ani lumină, asta înseamnă că adevărata întindere a universului nostru este atât de mare, încât este aproape de neînțeles.

Inflația rezolvă o mulțime de probleme în cosmologia standard Big Bang, un model care descrie cum a început universul, cum ar fi faptul că regiunile universului foarte îndepărtate unele de altele au aproximativ aceeași temperatură. Conform teoriei inflației, acele regiuni au fost cândva mult mai confortabile și au ajuns să se cunoască destul de bine, înainte ca inflația să le distrugă.

Există o altă consecință potențială a inflației: ar putea să nu aibă loc. Aceasta se numește „inflație eternă”, iar această idee descrie modul în care universul la cele mai mari scări se poate umfla întotdeauna. Fiecare univers insular ar fi separat de un vast golf de nimic, cu insulele care trec una de alta mai repede decât lumina.

Aceste universuri insulare, încorporate în „multiversul” mai mare, nu s-ar întâlni niciodată. De fapt, ar fi imposibil de găsit dovezi directe ale existenței lor. Fără aceste dovezi directe, am putea măcar să presupunem dacă multiversul este probabil sau nu? Primul pas este testarea inflației. Juriul este încă în discuție, dar există unele dovezi că ceva de genul inflației s-a întâmplat în universul timpuriu.

multiversul
Acolo undeva, poate exista un alt tu

Inflația eternă, un mister pentru cercetători

Fluctuațiile din fundalul cosmic cu microunde, sau lumina eliberată atunci când universul nostru a început să se răcească când avea 380.000 de ani, au un model care se potrivește cu ceea ce ați vedea dacă ar fi avut loc inflația. Nicio altă teorie a universului timpuriu nu se potrivește cu acest model de lumină.

Dar „inflația” nu este o singură teorie. Este mai degrabă o clasă sau o categorie de teorii. Diferite modele presupun diferite fizici, diferite cauze și diferite efecte ale acestui eveniment. Deoarece toate aceste teorii se bazează pe modele ipotetice ale fizicii extreme a universului timpuriu, este prea devreme să spunem care dintre teorii, dacă există, sunt corecte.

Fizicienii bănuiesc că inflația eternă este generică, adică o consecință a majorității, dacă nu a tuturor modelelor de inflație. Deci, în urma acestei suspiciuni, dacă inflația este corectă, atunci inflația veșnică este, de asemenea, probabil corectă, iar multiversul ar putea fi real.

Dacă inflația eternă este corectă, atunci nu există un singur univers, sau o mulțime de universuri, ci un număr infinit de universuri. Fiecare ar putea susține propriile legi ale fizicii și aranjamente ale particulelor. Deci, dacă numărul de moduri de aranjare a materiei și a energiei este finit, există doar atâtea moduri în care poți construi un univers.

Dar putem spune că multiversul este probabil doar dacă inflația eternă este într-adevăr generică, ceea ce este exact ceea ce o echipă de fizicieni susține într-o lucrare recentă, publicată pentru baza de date preprint arXiv și trimisă la Journal of Cosmology and Astroparticle Physics.

În primul rând, au descoperit că inflația veșnică nu era atât de comună pe cât se credea inițial. Explicația lor pentru motivul pentru care cosmologii credeau că inflația eternă este generică a fost pentru că acei cosmologi anteriori au studiat doar un set limitat de modele. Ei au descoperit că multe modele de inflație viabile nu au condus la un scenariu veșnic umflat.