Home » Tehnologie & Știinta » Ce a făcut ca bărbații să nu mai aibă oase în penis

Ce a făcut ca bărbații să nu mai aibă oase în penis

George Stanciu / 14.12.2016, 12:48
Ce a făcut ca bărbații să nu mai aibă oase în penis

Chiar dacă există multe glume pe seama ideii de oase în penis, se pare că acestea au și un sâmbure de adevăr, contrar așteptărilor.

În comparație cu multe specii de mamifere, care prezintă astfel de structuri osoase, bărbații nu au oase în penis, iar de-a lungul deceniilor, mai mulți oameni de știință au încercat să afle de ce acestea nu sunt prezente în cadrul structurii scheletice umane.

Un studiu apărut în Proceedings of the Royal Society pare să dea un răspuns destul de bun la această întrebare. Conform cercetătorilor, dispariția oaselor din penis a fost cauzată de apariția și instaurarea monogamiei, conform gizmodo.com.

Osul din penis poartă denumirea științifică de baculum. Aceste oase peniene au mărimi și forme diverse, în funcție de specie. Maimuțele bonobo au un baculum cu o lungime de doar 8 milimetri, în timp ce osul penian al unei morse ajunge la o lungime de 60 de centimetri. În cadrul acestui studiu, cercetătorii au încercat să traseze istoria evoluționistă a osului penian, pentru a înțelege și ce stă la baza diferențelor de mărime.

Conform cercetătorilor, între lungimea osului și promiscuitatea speciei există o relație directă. Speciile mai promiscue au un os penian mai lung, în cazul masculilor. Kit Opie, un cercetător de la University College London, ce a condus și studiul, arată că, în cazul speciilor unde sunt necesare mai mult de trei minute pentru împerechere.

Cercetătorii au înțeles că oamenii și-au pierdut osul penian atunci când monogamia a devenit majoritară, acum aproximativ 1,9 milioane de ani. Strămoșii oamenilor nu au mai avut nevoie să-și țină competitorii departe, astfel că nici nevoia de baculum nu mai exista. Astfel, osul penian a dispărut din structura scheletică, deoarece bărbații nu mai aveau competiție sexuală, așa cum se întâmplă, în continuare, în cazul altor specii.