Home » Tehnologie & Știinta » Cine este Gennady Padalka, omul care a petrecut 879 de zile în spațiu. Ce descoperire extraordinară a avut loc

Cine este Gennady Padalka, omul care a petrecut 879 de zile în spațiu. Ce descoperire extraordinară a avut loc

Manolică Anca / 26.04.2021, 13:42
Cine este Gennady Padalka, omul care a petrecut 879 de zile în spațiu. Ce descoperire extraordinară a avut loc

Cine este Gennady Padalka, omul care a bătut recordul pentru cele mai multe zile petrecute în spațiu. Câte misiuni a avut în spațiu și ce descoperire extraordinară a avut loc.

Cine este Gennady Padalka, omul care a petrecut 879 de zile în spațiu

Gennady Ivanovich Padalka, născut pe 21 iunie 1958 în Krasnodar, Uniunea Sovietică, este ofițer al forțelor aeriene ruse și cosmonaut al RKA . El deține, în prezent, recordul mondial pentru cel mai mult timp petrecut în spațiu, fiind omul care a petrecut acolo 879 de zile.

Padalka a absolvit Colegiul de Aviație Militară Yeysk în 1979. După absolvire, a lucrat ca pilot și mai târziu ca pilot senior în Forțele Aeriene Ruse, obținând în cele din urmă gradul de colonel. El a înregistrat 1500 de ore de zbor în șase tipuri de aeronave ca pilot de primă clasă în Forțele Aeriene Ruse. De asemenea, a efectuat mai mult de 300 de sărituri cu parașuta ca instructor de formare generală a parașutelor.

MIR, prima lui misiune în spațiu

În perioada 28 august 1996 – 30 iulie 1997, s-a antrenat pentru zborul spațial pe vehiculul de transport Soyuz-TM / complexul orbital Mir în postura de comandant al echipajului de rezervă pentru Mir 24 / NASA-5, 6 programul ruso-american al A 24-a Expediție primară, programul Pegasus rus-francez și programul Euro-Mir).

Din octombrie 1997 până în august 1998 Padalka a participat la antrenament pentru un zbor în spațiu la bordul complexului orbital Soyuz-TM / Mir în calitate de comandant al echipajului principal (Programul Expediția 26). De la 13 august 1998 până la 28 februarie 1999, el s-a aflat la bordul complexului orbital Soyuz-TM-28 / Mir în calitate de comandant al echipajului Expediției 26 și a înregistrat 198 de zile în spațiu. După ce s-a întors pe Pământ, a fost distins cu Eroul Federației Ruse, cel mai înalt titlu onorific din Rusia.

Gennady Padalka a adunat 879 de zile în spațiu în cele cinci misiuni
Gennady Padalka a adunat 879 de zile în spațiu în cele cinci misiuni

Cine este Gennady Padalka. A adunat 879 de zile în spațiu în cele cinci misiuni

Ulterior, cosmonautul s-a întors pe Stația Spațială în 2004, 2009, 2012 și 2015. Ultima misiune a început în data de 27 martie 2015 alături de astronautul NASA Scott Kelly și cosmonautul Mikhail Kornienko. Gennady Padalka și-a sărbătorit cei 57 de ani în spațiu, în călătoria ce a durat 168 de zile. Astfel, a reușit să adune un total de 879 de zile petrecute în spațiu. Cu două luni mai mult decât recordul anterior stabilit în 2005 de rusul Serghei Krikalev în șase misiuni și un total de 803 zile în spațiu.

În cele cinci misiuni, Gennady Padalka a efectuat un număr de zece activități extravehiculare, ieșiri în afara Stației Spațiale care au durat în total mai mult de o zi. Ultima astfel de activitate a avut loc în data de 10 august 2015, când Padalka a petrecut 5 ore și 34 minute în afara Stației alături de Mikhail Korniyenko.

Domnul Padalka și alți doi membri de la Stația Spațială Internațională (ISS) au aterizat în siguranță în Kazahstan pe nava lor spațială Soyuz chiar înainte de răsăritul soarelui, pe 12 septembrie 2015. Capsula a coborât după ce a reintrat în atmosfera Pământului sub o parașută.

Ce descoperire extraordinară a avut loc

Călătoria în timp pare să devină posibilă, iar cercetătorii au realizat deja o maşină care face acest lucru, numele său fiind Large Hadron Collider. Conform teoriei relativităţii a lui Albert Einstein, timpul este relativ în funcţie de viteza cu care te deplasezi. Acceleratorul de particule de la Geneva propagă protononi cu o viteză apropiată de cea a luminii, viteză ce face ca timpul relativ al protonilor să fie de 6.900 de ori mai lent în comparaţie cu cel pe care pamenii îl resimt. Practic, protonii sunt trimişi în viitor.

Astronauţii ce se află pe Staţia Spaţială Internaţională, de exemplu, se mişcă mult mai repede decât persoanele de pe Pământ. Asta înseamnă că astronauţii îmbătrânesc puţin mai lent în spaţiu decât pe Pământ.

,,Atunci când Padalka a venit pe Pământ a descoperit că planeta se afla cu 1/44 dintr-o secundă în viitor”, a declarat fizicianul J. Richard Gott, din cadrul Universităţii Princeton.