Home » Tehnologie & Știinta » Creierul fiecărui om are o amprentă unică

Creierul fiecărui om are o amprentă unică

George Stanciu / 17.11.2016, 13:02
Creierul fiecărui om are o amprentă unică

Creierul fiecăruia este setat să lucreze în moduri diferite, iar un nou studiu aduce noi dovezi în această direcție. 

O echipă de cercetători de la institutul Carnegie Mellon a dovedit că, literalmente, creierele noastre sunt construite diferit. Echipa a reușit să dezvolte o metodă prin care creierul uman poate fi amprentat, folosind tehnica RMN de difuzie. Aceștia au descoperit că structura conexiunilor din creierele noastre este atât de unică, încât poate fi folosită pentru a identifica indivizi.

Conform studiului publicat în jurnalul PLOS, aceștia au folosit rezultatele examinărilor RMN de difuzie a 699 de pacienți. Acest tip de scanare RMN se numește astfel deoarece folosește procesul de difuzie a moleculelor de apă în țesuturile biologice pentru a genera contrast în imagini, arată engadget.com.

Aceștia au calculat distribuția apei în conexiunile punct-cu-punct ale căilor pe care le are materia albă din creierul fiecăruia. Aceștia au descoperit că astfel de conexiuni sunt unice, asemănătoare unei amprente. Chiar și conexiunile gemenilor sunt extrem de diferite, fiind doar 12% similare.

Pentru a se asigura că au ajuns la o concluzie corectă, aceștia au făcut 17.000 de teste de identificare. Rezultatele au arătat că doi indivizi pot fi deosebiți prin amprenta creierului în aproape 100% din cazuri. Echipa a confirmat și altceva: creierul și structura acestuia sunt afectate de experiențele de viață ale unui individ, cum ar fi traiul în sărăcie sau o boală.

Astfel, cercetătorii pot folosi metoda pentru a înțelege cum mediul de viață și experiențele ne pot modifica creierul. Dacă o astfel de metodă va fi folosită pentru identificare în viitor, rămâne de văzut. Cert este că momentan, echipa se concentrează pe potențialul descoperirii pentru domeniul medical.

Timothy Verstynen, unul dintre cercetătorii de la Carnegie Mellon spune că ”asta confirmă ceea ce am presupus întotdeauna în neuroștiință, că rețelele de conexiuni din creier sunt unice și că experiențele de viață sunt reflectate, oarecum, acolo.”