Home » Tehnologie & Știinta » Cum arată și ce dimensiune uluitoare atinge cel mai mare păianjen din lume. FOTO

Cum arată și ce dimensiune uluitoare atinge cel mai mare păianjen din lume. FOTO

Cojocaru Cristian / 15.12.2021, 11:29

Păianjenul Huntsman este cel mai mare și cel mai rapid păianjen din întreaga lume. Acesta poartă denumirea datorită felului în care își prind prada. Acest păianjen are o metodă diferită, astfel că nu construiește pânze în care să captureze prada. Află mai multe detalii despre acest păianjen dar și cât de periculos poate fi pentru om.

Huntsman: cel mai mare păianjen din lume

Entomologul și manager al colecțiilod de nevertebrade de la Muzeu de Istorie Naturală din Utah, Christy Bills a afirmat că acești păienjeni ”nu construiesc pânze pentru a prinde prada”. În schimb, acești păienjeni își vâneaza prada. Există mii de subspecii în această familie (Sparassidae). Specia medie de păianjen vânător are o lungime de aproximativ 2,5 centimetri și cu o lungime a picioarelor de până la 12,7 cm, conform unui articol din 2009 din revista Biodiversity and Conservation.

Cu toate acestea, păianjenul vânător uriaș (Heteropoda maxima) are o lungime a picioarelor de până la 30 cm, ceea ce îl face cel mai mare păianjen după diametru, conform Proceedings of the Royal Society B. Este adesea descris ca fiind „de mărimea unei farfurii”. Peter Jäger, șeful departamentului de arahnologie de la Institutul de Cercetare Senckenberg din Frankfurt, Germania, a descoperit „vânătorul” uriaș într-o peșteră din Laos în 2001, potrivit cercetărilor sale publicate în revista Zoosystema. Doar câțiva oameni din lume au văzut această arahnidă uriașă.

Din cauza dimensiunii lor, păianjenii vânători sunt uneori identificați incorect ca tarantule. O modalitate de a distinge un vânător de o tarantulă este prin poziția picioarelor creaturii. Majoritatea picioarelor păianjenilor se îndoaie vertical sub corp. „Pianjenii Huntsman au de obicei picioare întinse în lateral”, a spus Bills. De fapt, păianjenii vânători sunt numiți și păianjeni crab giganți.

Picioarele păianjenilor Huntsman au articulații răsucite, care permit anexelor să se extindă înainte ca ale unui crab, iar alinierea lor permite păianjenului să se miște dintr-o parte în alta, de asemenea, similar cu un crab. Masculii au picioare mai lungi, deși femelele au corpuri mai mari. „Culorile și modelele variază”, a spus Bills. Picioarele păianjenilor sunt, de obicei, gri sau maro și cu dungi.

Corpurile multor specii de vânători au un aspect aplatizat, ideal pentru a se mula ușor în locuri înguste, potrivit Muzeului Australian. Vânătorul uriaș a fost găsit în Laos, iar majoritatea speciilor de vânători sunt originare din Asia. Ele sunt, de asemenea, răspândite în Africa, Australia și America de Sud, potrivit Science Alert.

Ei trăiesc în unele state americane calde precum Florida, California și Texas și, conform Universității din Florida. Poveștile populare susțin că păianjenii au călătorit din Asia în cutii cu banane și, din această cauză, sunt numiți uneori păianjeni banane.

Păianjenul vânător se poate deplasa până la aproape 1 metru pe secundă. Păianjenul trăiește de obicei sub scoarța de copaci, sub pietre, în crăpături și sub frunziș. Păianjenii vânători, în special speciile australiene, sunt cunoscuți pentru că intră în case și mașini. Potrivit Muzeului Australian, aceștia au fost „găsiți ascunși în spatele parasolarelor sau alergând pe bordul mașinii”. Acești păianjeni pot fi sociali, iar zeci de exemplare vor sta uneori împreună pe scoarța copacilor.

cel mai mare păianjen
Paianjenul poate ajunge la o lungime a picioarelor de 30 centimetri

Veninul acestor păienjeni nu este mortal pentru oameni

Vânătorii nu sunt mortali pentru oameni. Potrivit Australian Reptile Park, deși păianjenii vânători sunt veninoși și mușcăturile lor pot fi dureroase pentru oameni, ei nu provoacă nimic mai grav decât greață ușoară sau dureri de cap. De obicei, umflarea și durerea localizate sunt singurele simptome ale mușcăturii de păianjen vânător.

În cele mai multe cazuri, un păianjen vânător va încerca să fugă de un om, în loc să-l muște, potrivit Muzeului Australian. Cu toate acestea, femelele acestor păianjeni sunt mai predispuse să muște atunci când percep o amenințare pentru puii lor.

În cazul în care cineva este mușcat, ar trebui să încerce să rămână cât mai calm posibil. Acest lucru este pentru a preveni creșterea ritmului cardiac și răspândirea mai rapidă a veninului în corp. Aplicarea unui pachet de gheață poate reduce durerea cauzată de mușcătură, dar nu este necesar un bandaj de imobilizare a presiunii, conform Australia Wide First Aid.

În comparație cu alte specii de păianjen care își mănâncă perechea, păianjenii vânători sunt de-a dreptul romantici. Potrivit Muzeului Australian, ritualul lor de împerechere poate dura câteva ore și implică mângâieri lungi și alte demonstrații de interes. După împerechere, femela depune până la 200 de ouă și le învelește într-un sac mare, oval, de mătase filat.

Potrivit Departamentului de Entomologie și Nematologie al Universității din Florida, unele femele poartă sacul cu ele sub corpul lor, ceea ce le restricționează sever mișcările. Alții pun sacul sub o piatră sau o bucată de scoarță și stau deasupra ei, fără să mănânce, până la trei săptămâni. În ambele cazuri, femelele pot deveni agresive atunci când își păzesc sacii cu ouă. Păianjenii vânători pot trăi mai mult de doi ani.