Home » Tehnologie & Știinta » Cum să îți alegi o parolă sigură. 5 lucruri pe care e bine să le ai în vedere

Cum să îți alegi o parolă sigură. 5 lucruri pe care e bine să le ai în vedere

Voicu Costin / 03.03.2022, 08:17
Cum să îți alegi o parolă sigură. 5 lucruri pe care e bine să le ai în vedere

Parolele sunt metodele de securizare în cazul conturilor noastre pe diferite site-uri de pe internet. Pentru utilizarea unui cont de e-mail, a unei rețele sociale sau a unei platforme de streaming, oamenii încearcă să își seteze parole cât mai puternice pentru a nu fi sparte de diferiți indivizi. Cum îți poți alege o parolă sigură și ce este bine de evitat?

Setarea unor parole puternice

Când vine vorba de setarea unor parole, oamenii nu au prea multă imaginaţie și folosesc cele mai simple combinații. Indiferent de platforma utilizată, chiar şi acestea și-au format propriile reguli de stabilire a unei parole. În momentul de față, mai toate site-urile îți impun crearea unei parole care să conțină o literă mare, o cifră și un semn distinctiv. Chiar și așa, oamenii aleg să folosească parole simple, fără să se gândească că pot avea de suferit mai târziu.

Când setezi o parolă, trebuie să ții cont de câteva greşeli pe care mai toți le facem. Chiar dacă alegi o parolă mai dificilă, nu este nevoie să o ții minte pe de rost, ci o poți salva într-un fișier, fie pe telefon, calculator sau laptop. Inclusiv platformele de pe internet au posibilitatea de a memora parolele, dacă îți dorești acest lucru.

Tipuri de parole care sunt uşor de spart

Cei mai mulţi utilizatori îşi aleg parole uşor de spart. Majoritatea utilizatorilor preferă parole formate din cuvinte scurte şi uşor de reţinut. De obicei, aceste parole conțin numele unor persoane din familie sau lucruri banale.

O persoană care te cunoaşte şi vrea să intre pe unul din conturile tale va încerca prima oară cuvinte sau date care reprezintă ceva pentru ține. Cum am spus anterior, introducerea unor nume ale membrilor familiei sau numere simple vor fi primele încercări.

A două metodă este atacul brut. Se folosesc în acest scop aplicaţii care încearcă toate combinaţiile posibile. Cu cât este mai scurtă parola, cu atât mai repede este depistată de aceste programe.

Evitați parolele de formă:

  • Cuvinte scurte;
  • Termeni uzuali;
  • Numele propriu, porecla sau numele unei rude;
  • Date de naştere.

Cum setăm o parolă sigură

O parolă sigură este de obicei lungă şi dificil de aflat. Cu cât este mai complexă, cu atât programele de spart parole vor avea nevoie de foarte mult timp pentru a o afla. Parolele greu de intuit vor ţine la distanţă persoanele care încearcă aflarea parolelor prin ghicit. Indiferent dacă te cunosc sau nu, aceştia nu vor avea cum să ghicească o parolă ușor de intuit.

O parolă sigură poate fi formată din:

  • Cuvinte lungi: să conțină cel puţin 8-14 caractere.
  • Înlocuirea literelor cu cifre care să le semene: 4 în loc A, 1 în loc i, 3 în loc de E.
  • Folosirea alternativă a literelor mari: combină litere mici cu litere mari.
  • Litere combinate cu cifre: combinația de litere şi cifre este dificilă de spart.
  • Caractere speciale: introducerea unor caractere speciale („#¤%/&”) cresc nivelul de siguranţă a parolei.

Cum păstrezi parolele secrete

Pentru a păstra parolele de la conturile tale în siguranță încearcă să nu le spui nimănui sau să le arăți, în caz că le vei nota undeva. Nu poți să știi cine va vrea să îți spargă conturile. Este recomandat:

  • Să nu o spui nimănui.
  • Să nu o trimiţi pe mail sau prin intermediul unei aplicații de chat ori prin mesaje.
  • Să nu te loghezi la calculatoare publice.
  • Să nu foloseşti aceeaşi parolă pentru toate conturile.
  • Să o schimbi la anumite intervale de timp.