Home » Tehnologie & Știinta » Excesul de alcool în perioada sărbătorilor poate fi… fatal

Excesul de alcool în perioada sărbătorilor poate fi… fatal

Sebastian Rotaru / 22.12.2016, 17:21
Excesul de alcool în perioada sărbătorilor poate fi… fatal

Pentru mulți, pe bună dreptate, sărbătorile sunt cel mai frumos moment din an – familia, prietenii se unesc și savurează o mâncare bună, se distrează, dar, unori mai și beau.

Din punct de vedere comercial, alcoolul și sărbătorile par să fie făcute unul pentru celălalt. De ce? Alcoolul poate fi un mod simplu de a intra în febra sărbătorilor.

Te simți bine, iar după două pahare de vin, creierul este activa prin procese neurobiochimice complexe și care, în mod normal, eliberează dopamina, un neurotransmițător de mare importanță.

Când molecula de dopamină se blochează în receptorul ei, localizat pe suprafața unui neuron sau o celulă de bază a creierului, are loc ceva – ceva ce este bine de anticipat, de obicei, înainte să goliți al doilea pahar de alcool, scrie iflscience.com.

Sunt aceia, care, cu toate acestea, ignoră semnalul și încep să bea, îndreptându-se direct spre intoxicație… și uneori spre probleme. În cazul acestora, creierul lor începe să elimine aceeași dopamină ca în cazul unui băutor moderat, dar nu se oprește acolo. O constrângere de a bea cât mai mult este rezultatul.

„Ca cineva care a studiat tulburările provocate de consumul de alcool timp de 15 ani și a tratat mii de pacienți, eu cred că este o problemă serioasă, dar prost înțeleasă. Cultura noastră tinde să nu îi mai eticheteze pe cei care beau ca fiind „slabi” și sper să putem face același lucru și pentru cei cu tulburări suferite în urma consumului de alcool, de asemenea, problemă mult mai răspândită decât își imaginează oamenii. Problemele cu alcoolul duce la moartea a unu din zece oameni apți de muncă în SUA”, spune un expert.

Cu toate că alcoolul se simte ca și cum ar elibera stresul, contribuie la moartea a 88.000 de oameni pe an în SUA. Ori asta este dublul numărului de oameni morți din cauza supradozei de heroinei, problemă majoră în 2014 penru SUA.

În plus, peste 66,7 milioane de americani au raportat că au consumat alcool în 2015, potrivit unui raport recent.