Home » Tehnologie & Știinta » Două treimi dintre animalele sălbatice de pe glob ar putea dispărea în următorii ani

Două treimi dintre animalele sălbatice de pe glob ar putea dispărea în următorii ani

George Stanciu / 28.10.2016, 13:56
Două treimi dintre animalele sălbatice de pe glob ar putea dispărea în următorii ani

Animalele sălbatice sunt afectate enorm de activitățile umane, ceea ce conduce către o nouă extincție a vertebratelor, chiar din cauza oamenilor.

Studiul, efectuat de către WWF, dorește să tragă un semnal de alarmă cu privire la modul în care omul a decis să trateze planeta în ultimele decenii, așa cum afirmă chiar Carter Roberts, președintele organizației. ”Noi am creat această problemă, dar o putem rezolva. Trebuie să schimbăm modurile în care ne folosim de hrană, de transport și de energie. Împărțim aceeași planetă și suntem responsabili pentru protecția ei.”

Cea mai mare problemă pentru animalele sălbatice o reprezintă degradarea habitatelor, ca efect al nevoii oamenilor de energie și de hrană. Raportul arată că producția globală de mâncare este cea mai importantă cauză a distrugerii habitatelor și a supraexploatării vieții sălbatice.

Raportul arată că nu doar animalele sălbatice sunt în pericol, ci și majoritatea resurselor naturale pe care le exploatăm, de multe ori în ritmuri mai accelerate decât ar trebui.

De asemenea, raportul WWF aduce și cifre: populațiile globale de vertebrate: mamifere, păsări, amfibieni și pești, au scăzut cu 58% între 1970 și 2012. Cele mai dramatice scăderi au fost înregistrate în cadrul ecosistemelor acvatice, sistemele de apă dulce pierzând 81% din populațiile de viețuitoare.

Pericolul cel mai mare este dat chiar de următorii 4 ani. Dacă oamenii nu intervin rapid, animalele sălbatice ar putea ajunge la o scădere a populației de 65% până în 2020. Studiul, citat de sciencedaily.com, face parte din a 11-a ediție a publicației bienale lansate de către WWF. Raportul a studiat 14.000 de populații de vertebrate, care conțin 3.700 de specii de vertebrate. Cercetarea se bazează și pe date provenite de la Zoological Society of London, dar și de la Global Footprint Network.